TU i samarrangemang med Retriever. 

 

Har antalet nyhetsartiklar om sakpolitiska frågor minskat? Hur mycket delas den sakpolitiska nyhetsrapporteringen i sociala medier? Har innehållet i artiklarna minskat, saknas möjligheten till fördjupande resonemang?

Minskade journalistresurser och en växande grupp nyhetsundvikare. Tre unika undersökningar av Retriever:

1. En studie för Svenska Dagbladet i juni 2014 visade att andelen nyhetsartiklar om sakpolitiska frågor, i 100 lokaltidningar, minskat med en femtedel första halvåret 2014 jämfört med motsvarande period inför valet 2010. Om man inte tar del av den politiska rapporteringen i lokalmedia, hittar man den då på andra ställen?

2. En mätning hur pass mycket den sakpolitiska nyhetsrapporteringen delas i sociala medier. Vilka användargrupper är starkast på Facebook och Twitter, och hur konsumerar de nyheter, både i redaktionella – och sociala medier.

3. En mätning av samtliga artiklar i tryckta tidningar över tid där man undersökt hur många ord artiklarna innehåller – finns det förändringar över tid? Har antalet artiklar minskat och har innehållet i artiklarna minskat? Matas vi med fler notiser utan möjlighet till fördjupande resonemang?

Medverkande:

Linda Larsson, medieanalytiker, Retriever. Helen Widmark, analyschef, Retriever. Lars Nord, professor, Mittuniversitetet. Fredric Karén, chefredaktör, Svenska Dagbladet. Kersti Forsberg, tidningschef och ordf Redaktionsledarna, Tidningen Hallå. Thomas Mattsson, chefredaktör, Expressen. Ulrika Fjällborg, frilansjournalist, moderator på seminariet.

Länk till all information på Almedalsveckans programsajt här.

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.