Tryckfrihet 250 – utställning om världens äldsta rätt att granska och kritisera

feb 2, 2016 | Tryck- och yttrandefrihet, Tryck- och yttrandefrihet_Ståndpunkt

I år fyller Tryckfrihetsförordningen (TF) 250 år. Sverige har världens äldsta tryckfrihet, och det firar och uppmärksammar TU och Kulturhuset Stadsteatern med en utställning som öppnar på Pressfrihetens dag den 3 maj.

Utställningen Tryckfrihet 250 presenteras i entréhallen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Därefter ambulerar utställningen i mindre format till Almedalsveckan i Visby och Bokmässan i Göteborg. I samband med Tryckfrihet 250 tar TU fram en skrift där alster från organisationens medlemmar samlas.

– Sverige har världens äldsta tryckfrihet. I tider som dessa med inskränkt pressfrihet i bland annat Polen och Ungern är det extra viktigt att visa betydelsen av ett fritt ord. Tryck- och yttrandefrihet är en förutsättning för en fungerande demokrati. Dagspressen har varit och är fortsatt en garant för detta, säger Jeanette Gustafsdotter, VD TU.

Tryckfrihet 250 skapas av curatorn Aura Seikkula och scenografen Peter Holm, och blir en multimedial visuell mix som syns både i och utanför Kulturhuset Stadsteatern. Utställningen kommer lyfta fram hur svenska medier och statsmakten genom åren ofta haft olika uppfattningar om vad som får tryckas. Allmänheten bjuds in att delta på flera sätt, bland annat genom att göra egna löpsedlar.

– Vi vill hylla de modiga publicister och individer som historiskt kämpat för det fria ordet. Samtidigt berör utställningen i hög grad dagsaktuella frågor. Var går exempelvis gränsen mellan att ”jag säger vad jag vill” och näthat? Samhället verkar bli allt mer polariserat. Vi bör vara medvetna om att yttrandefriheten aldrig kan tas för given, säger Johan Wirfält, chef Forum/Debatt och Film, Kulturhuset Stadsteatern.

I anslutning till utställningen Tryckfrihet 250 arrangeras även en seminarieserie i samarbete med bland annat Publicistklubben. Utställningen visas på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm den 3 maj till den 23 juni.

För frågor kontakta gärna:

Jeanette Gustafsdotter, mobil nr 070-624 45 56 , e-post jeanette.gustafsdotter@tu.se

Johan Wirfält, mobil nr 070-996 26 69 , e-post johan.wirfalt@stadsteatern.stockholm.se

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.