Meg.
7-8 april 2016 Mediedagarna i Göteborg #meg16Åtta av tio läser tidningen
78 procent av Sveriges befolkning läser dagspress under en vanlig vecka, visar studier från Nordicom. Under Branschfakta hittar du mer information eller i broschyren Medier i Sverige.
Svetlana Aleksijevitj fann fristad i Göteborg
Författaren, journalisten och människorättskämpen Svetlana Aleksijevitj lämnade Vitryssland år 2000 sedan landets president Aleksandr Lukasjenko startat ett nytt författarförbund där regeringen bestämde vem som fick bli medlem och därmed framträda offentligt. För en regimkritiker som Aleksijevitj blev det i praktiken omöjligt att verka som författare.Sex år senare kom Aleksijevitj som fristadsförfattare till Göteborg, Sveriges första fristad för förföljda författare. Här fick hon tid och ro att skriva på sin kommande dokumentärroman om utvecklingen efter Sovjetunionens upplösning.
För Göteborgs-Postens kultursidor har Svetlana Aleksijevitj de senaste tio åren skrivit hundratalet artiklar om bland annat Rysslands förvandling och hur oppositionella hamnar bakom galler, mördas och försvinner, texter som i hennes del av världen är livsfarliga att skriva och publicera.
2015 belönades Svetlana Aleksijevitjs författarskap med Nobelpriset i litteratur ”för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid”. I en intervju i GP skickade hon den dagen en hälsning till alla hon mötte under åren i Göteborg.
– Jag har så varma minnen från läsarna av Göteborgs-Posten. En stor hälsning till er, sa hon och skrattade också gott åt nyheten att hennes favoritkafé i Haga nu skulle börja servera en Svetlanasoppa.
Reportaget ”Ryssland har gripits av patriotisk hysteri” från mars 2015 är Svetlana Aleksijevitjs senaste, men inte hennes sista text i Göteborgs-Posten. Det blir fler reportage signerade Svetlana Aleksijevitjs framöver.
I maj gästar hon åter Göteborg i samband med Pressfrihetens dag, inbjuden bland andra av Göteborgs-Posten och Göteborgs stad.