Almedalen
Våra seminarier och diskussioner

 

Pressens Opinionsnämnd 100 år

Kränkt i spalterna
– då, nu och i framtiden

Samma år som tryckfriheten fyller 250 år hundraårsjubilerar pressens självreglering. På senare år har anmälningarna mot etiska övertramp ökat kraftigt. Vid detta seminarium låter allmänhetens pressombudsman, PO, publiken själv döma i några knepiga fall. Det följs upp med en panel som diskuterar självregleringens betydelse för att behålla allmänhetens förtroende och hålla lagstiftarna borta från att begränsa det fria ordet.

Hur långt kan man gå utan att bli fälld? Varför ökar anmälningarna? Hur har synen på etiken förändrats? Fungerar systemet som det ska? Och hur bör det anpassas till en ny tid?

Söndag 3 juli  16:00-16:45

Ola Sigvardsson, Pressombudsmannen PO, Lena Mellin, stf ansvarig utgivare Aftonbladet,
Daniel nordström, chefredaktör VLT. Moderator: Björn Häger.

Hur fungerar bilden i våra medier?

Hur används bild i en tid då bilden som kommunikationsform blir alltmer central?

Söndag 3 juli 17.00–17.45

Donald Boström, SFF Svenska fotografers förbund, Klara Björk, Akademin Valand vid Göteborgs universitetet, Kalle boman, Akademin Valand.

IT-attack via Ryssland
– nya tidens hot mot medierna?

Den 19 mars utsattes Dagens Nyheter, Aftonbladet, Dagens Industri, Svenska Dagbladet, Expressen, Mittmedia med flera för en intensiv överbelastningsattack. Attacken upprepades några dagar senare.

Mediernas sidor låg nere eller var svåra att komma in på. Experterna säger att fler angrepp är att vänta i framtiden. Detta var en demonstration av angriparens makt och förmåga.

Funkade attacken den här gången så kan det göras igen, då kanske i en skarp krissituation.

Regeringen utlovade efter attacken att de skulle utreda hur polisens arbete ska kunna underlättas för att utreda IT-brottslighet. Hur gick det med det? Vad händer om attacken sker i en skarp krissituation?

Och är IT-attacken ett hot mot medierna?

Måndag 4 juli  14.30–15.30

Anders Ygeman, Inrikesminister,  Peter Wolodarski, chefredaktör DN, Sofia Olsson Olsén, publisher Aftonbladet,  Jon Karlung, vd Bahnhof. Moderator: Björn Häger.

Lever yttrandefriheten
i kommunerna?

TU har de senaste tio åren undersökt riksdagsledamöternas attityd till tryck- och yttrandefrihet. Undersökningarna har visat att ledamöterna ofta svarar positivt på påståenden som i praktiken innebär att tryck- och yttrandefriheten inskränks. Men hur ser landets kommunpolitiker på de här frågorna? Tycker de att det vore bra om det inte var tillåtet att publicera namn och bild på den som är misstänkt för brott innan dom har fallit? Ska poliser få läcka till medierna om innehållet i förundersökningar?
Idag presenterar TU en ny studie från TNS Sifo om kommunpolitikernas inställning till tryck- och yttrandefrihet.

Onsdag 6 juli 16.00–16:45

Toivo Sjörén, opinionschef TNS SIFO, Viktor Barth-Kron, kommunreporter Dagens nyheter, Ulrica Fransson Ingelmark, printchef GT och GA, Björn Jansson, Regionstyrelsens ordförande (s) Gotland, Karin thomasson, Vice ordförande SKL. Moderator: Björn Häger.

Mörkar medierna?
– om migration, misstro och mörkning

Hur har medier förhållit sig till de invandringskritiska sajternas intensiva opinionsbildning?

Onsdag 6 juli  17:00–17:45

Rouzbeh Djalaie, agendaredaktör p4/p5 Stockholm, Anna Gullberg, chefredaktör/ansvarig utgivare Gefle dagblad,
Kristoffer holt medieforskare, Björn Häger, journalist och ordförande Publicistklubben.

Samtalsledare: Lars Truedson, Föreståndare Institutet för mediestudier.

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.