I år arrangerar TU flera olika montersamtal på bokmässan i Göteborg den 28 september-1 oktober. Du hittar vår monter på andra våningen och med monternumret F01:21. Varmt välkommen!

Påverkar fejknyheterna mediernas trovärdighet?

Under hösten och våren har källkritik, fejk och alternativa fakta varit hett debatterade ämnen. En undersökning från TU visar att åtta av tio vuxna svenskar anser att fejknyheter i hög utsträckning påverkar våra uppfattningar om grundläggande fakta när det gäller aktuella frågor och händelser. Vilken är mediernas uppgift i frågan och vems är ansvaret för att bemöta påhittade historier?

Medverkande: Marie Johansson Flyckt, chefredaktör Jönköpings-Posten och ansvarig utgivare Hallpressen, samt Csaba Perlenberg, fristående kolumnist GT/Kvällsposten

Moderator: Jeanette Gustafsdotter, vd TU – Medier i Sverige

Datum: 28 sept, kl. 15.00-15.25 (monter F01:21)

Gästarrangör: Hur hanterar medierna högerpopulistiska partier?

Medverkande: Pontus Mattsson, politisk reporter SVT och författare till bok om Sverigedemokraterna, och Mats Ekström, professor, Göteborgs universitet

Moderator: Lars Truedson, Institutet för mediestudier

Datum: 28 sept, kl. 15.30-16.00 (monter F01:21)

Gästarrangör: Institutet för mediestudier

Vad får stå i tidningen?

I Sverige har vi ett system med en ensamt ansvarig utgivare. Hur fungerar systemet i dag, vilka områden ansvarar utgivaren för och var går gränserna? Hur ser ett ansvarigt utgivarskap ut? Och kan vad som helst stå i tidningen?

Medverkande: Christofer Ahlqvist, chefredaktör och ansvarig utgivare Göteborgs-Posten, samt Jeanette Gustafsdotter, vd TU – Medier i Sverige

Moderator: Tobias Lindberg, chefsanalytiker TU – Medier i Sverige

Datum: 29 sept, kl. 11.30-11.55 (monter F01:21)

Hotas kvinnor bort från debatten?

Var tredje kvinnlig ledarskribent, krönikör, chefredaktör och kommentator som deltagit i TU:s studie för dagspressen funderar på att sluta med journalistiken helt. Och det som en följd av alla de trakasserier de utsätts för i jobbet. Vad kan göras för att stoppa utvecklingen? Finns det en risk att kvinnors röster och perspektiv försvinner ur debatten? Vad skulle det i så fall innebära och vad gör vi för att möta det?

MedverkandeTove Lifvendahl, politisk chefredaktör Svenska Dagbladet, och Jeanette Gustafsdotter, vd TU – Medier i Sverige

Moderator: Tobias Lindberg, chefsanalytiker TU – Medier i Sverige

Datum: 29 sept, kl. 15.00-15.25 (monter F01:21)

Skriv bättre – fem bästa tipsen

Vad söker en redaktör efter i en text och vad kan du göra för att vässa dina texter? I samtalet lyfter två vana redaktörer och skribenter fram journalistikens berättande roll, tipsar om sina bästa skrivtips och inte minst om konsten att stryka en text.

Medverkande: Sara Meidell, kulturredaktör Västerbottens-Kuriren, och Patrik Lundberg, kolumnist Aftonbladet och författare till Facit – konsten att skriva krönikor.

Moderator: Tobias Lindberg, chefsanalytiker TU – Medier i Sverige

Datum: 30 sept, kl. 11.00-11.25 (monter F01:21)

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.