Upphovsrätt
Upphovsrätten skyddar konstnärligt skapande som musik, film och litteratur. Skyddet uppstår automatiskt då verket kommer till och går inte att ansöka om. Upphovsrätten ger utgivare, journalister, fotografer, författare och andra rättsinnehavare rätt att bestämma över hur verken får spridas och visas.

Rapport från TU:s Europaarbete
Möte med den europeiska medieorganisationen News Media Europe (NME):s upphovsrättsgrupp, samt nordisk heldag om Media Freedom Act (MFA).
Tidningsutgivarna har svarat på en remiss – En oavvislig ersättningsrätt
TU delar utredningens slutsatser och anger bland annat att det inte finns tillräckliga skäl att införa en så kallad oavvislig ersättningsrätt, som enligt TU vara svår att förena med allmänna förmögenhetsrättsliga tankegångar och kan leda till mindre rimliga resultat.
Remissvar om privatkopieringsersättning
TU vänder sig bland annat mot att den nya utgivarrätten inte nämns i utredningsförslagen, vilket innebär att utgivare inte skulle omfattas av privatkopieringsersättningen.
TU Live om rörlig bild och upphovsrätten
På onsdag den 15 december hölls ett digitalt TU Live om upphovsrättslagstiftningen kring länkning och inbäddning, mot bakgrund av att många redaktioner och mediehus vill kunna bädda in andras bilder och filmklipp från till exempel sociala mediekanaler.
Mallar på engelska och svenska för påtalan om upphovsrättsintrång
Svenska mediers upphovsrättsskyddade material publiceras ibland av sajter som inte äger rätt att göra det. Därför har TU tagit fram mallar på både svenska och engelska. Mallarna kan användas av medlemmar för att påtala eventuella upphovsrättsintrång.
Juridisk rådgivning
Per Hultengård, jurist
08-692 46 46, 070-815 75 29
per.hultengard@tu.se
Jan Fager, jurist
08-692 46 06, 073-069 00 31
jan.fager@tu.se
