Domen i Värmlands tingsrätt i förtalsmålet mellan Zlatan Ibrahimovic och den tidigare friidrottskaptenen för Sverige m m, Ulf Karlsson, har gett upphov till påståenden och debatt.

Ulf Karlsson fälls för grovt förtal för de uttalanden han gjorde vid en allmän paneldebatt i Karlstad.

Ulf Karlsson frias från åtal för de uppgifter han efter/i samband med lämnade till NWT:s reporter eftersom detta skyddas och omfattas av meddelarfriheten enligt tryckfrihetsförordningen.

TU vill därför klargöra följande:

  1. Inget har hänt. Det är inget nytt att en utgivare ansvarar för uppgifter som publicerats från den som är meddelare. Det är i själva verket hela grunden för trovärdigheten kring meddelarfriheten.
  2. Formellt har här uppgifter – efter paneldebatten – lämnats med stöd av meddelarfriheten. Därmed gäller utgivaransvar för dessa, publicerade uppgifter.
  3. Utgör en senare publicering av dessa uppgifter (eller för den delen vad som sades vid paneldebatten) – förtal?

Nej. Att berätta om att anmärkningsvärda uttalanden gjorts – här dessutom från en f d friidrottschef och dopningsexpert – är inte att förtala. Det är en händelse i sig.

Sammanfattningsvis: dom har fallit, det går bra att rapportera om den och att återge vad som var kontroversiellt i målet.

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.