Här hittar unga sina nyheter
65 procent av Sveriges 15 till 25-åringar vänder sig i första hand till sökmotorer för att kolla vad som hänt nyhetsmässigt. 57 procent vänder sig till sociala nätverk och 53 procent till svenska nyhetsmedier. De unga föredrar att läsa sina nyheter i text eller i en kombination av rörlig bild och text. Det huvudsakliga skälet, bland dem som inte är intresserade att betala, till att avstå prenumerationer är att de hittar information och nyheter gratis hos andra. En del väljer också att prioritera abonnemang på musik, film och spel högre. Det framkommer i en rapport om generation Z från Schibstedstiftelsen Tinius. Rapporten grundar sig på enkätstudier och intervjuer i fokusgrupper bland unga i Norge och Sverige – finns sammanfattad i ett klipp på Youtube.
PwC: Medier tappar 6 procent i år
Reklaminvesteringarna i världens medie- och underhållningsindustrier kommer att krympa med 6 procent i år, enligt analys- och revisionsbolaget PwC:s aktuella rapport ”Global Entertainment & Media Outlook 2020–2024” rapporterar The Drum och Horizont. PwC spår vidare att investeringarna tar fart igen nästa år och att de då kommer öka med drygt 6 procent. Vad gäller nyhetsmedier så tror PwC att nya affärsmodeller – som betallösningar, horisontell varumärkesutvidgning och samarbeten utgivare emellan – kommer att leda till ökade digitala intäkter. På tal om digitala investeringar så presenterade IAB nyligen statistik över förra årets digitala reklaminvesteringar i Europa. I samband med det drog IRM:s vd Madeleine Thor institutets prognos för 2020–2021, vilken finns att se via Youtube.
Var kommer pengarna ifrån?
Sju av tio amerikaner upplever att nyhetsmedier kan bli bättre på att förklara hur de finansieras, enligt en färsk studie från Pew Research. Studien noterar också att en klar majoritet av amerikanerna anser att det är bättre att vara skeptisk än hysa tilltro till nyhetsmedier. I Sverige däremot har 81 procent mycket eller ganska stort förtroende för landets nyhetsmedier. Mer om medieförtroende finns i SOM-institutets ”Svenska medietrender 1995–2019”. Intresserad av danskarnas inställning till nyheter? Ja, då hittar du en ny studie om det här.
Därför väljer vissa att inte betala för nyheter
En del svenskar väljer att inte betala för nyheter, varför? Enligt en aktuell studie från Yougov uppger 42 procent av de tillfrågande och som inte betalar för en tidningsprenumeration priset som orsak, att prenumerationerna är för dyra. En något mindre andel, 38 procent, anger att det finns andra alternativ som är gratis samtidigt som 22 procent uppger att de helt enkelt inte vill betala för nyheter. Yougovs panel indikerar också att många anser att det är fel att nyhetsmedier lägger artiklar i betallösningar så att dessa endast är tillgängliga för prenumeranter. Resultaten bygger på intervjuer med 2 020 representativt utvalda personer över 18 år i Yougovs Sverigepanel. Yougov har även intresserat sig för vilka de betalande prenumeranter är.
Annonsaffären viktig för Amazon
Det är känt att Sverigeaktuella Amazon tjänar duktigt med pengar på sina molntjänster och tekniska plattformar inom AWS. Men hur ser det ut på annonssidan? Enligt Benedict Evans, strateg och analytiker inom digitala medier, är det inte osannolikt att anta att Amazons annonsdel bidrar med lika mycket till rörelseresultatet som alla andra delar i bolaget förutom AWS. Han gissar därtill att annonserna rent av kan vara nära att matcha AWS.
Nya pengar i klassisk annonsering
I decennier har kungörelser och annan information som måste komma till allmänhetens kännedom varit en pålitlig intäktskälla för dagspressen. I USA har ett nystartsbolag lanserat en ny teknisk plattform som sägs göra det enklare för både lokaltidningar och kunder att hantera olika former av kungörelseannonsering. Den förenklade processen är även tänkt att öka intäkterna, rapporterar Axios Media Trends. Den aktuella tjänsten Column används redan i dag av några hundra lokaltidningar i nio amerikanska delstater.
Nyheter i korthet
- Så har e-handelns tillväxt förändrat Unilevers mediestrategi, meddelar Warc.
- Möjlig ljusning i medieinvesteringarna via mediebyråer, skriver Resumé.
- SCA slutar tillverka tryckpapper i Sundsvall, rapporterar Branschkoll (mer om utvecklingen i Danske Banks Skog & Ekonomi).
- Så konsumerar vi nyheter på nätet – nordiska insikter ur Digital News Report 2020, sammanställda hos Nordicom.
- Nyhetskonsumtionen ökade under pandemin, uppger Mediavision.
- Konsumentcentrerad, innovationsbenägen och enkel – det ämnar Bonnier News teknikstrategi att vara, bloggar Fredrik Bergljung på Medium.
- Disney Plus lanseras i Sverige med lågt pris, noterar Dagens Media.
- Antalet sålda smarta mobiler minskar, enligt Gartner.
- Publikintäkterna ökar hos norska medier, rapporterar Klassekampen.
- Schibsted plockar hem poddarna, skriver norska Medier24.
- Amerikaner som litar till sociala nätverk för sin nyhetsuppdatering är mindre sannolika att registrera sig för att rösta, enligt ny rapport från Knight Foundation.
- Google uppdaterar och personaliserar sin nyhetspodd, skriver Wired.
- Digitala varumärken kräver mer varumärkes- eller imageannonsering, enligt Effectiveness in context.
- Användningen av annonsblockerare minskar i Europa, rapporterar Warc.
- Programmatisk handel sprider sig över världen – men olika fort, enligt en rapport från World Federation of Advertisers.