Färre nyheter en väg till framgång

Chansen att läsarna betalar för lokaljournalistik ökar om nyheterna är användbara och värdefulla – men de måste inte nödvändigtvis vara jättemånga. Så lyder en slutsats i medieinstitutet Reuters aktuella studie av europeiska lokaltidningars utveckling under de senaste åren. Studien visar vidare att övergången till betalmodeller och stärkt relation till användarna bland annat har lett till minskat fokus på tillfälliga läsare och ökat på värdeskapande journalistik. Nieman Lab sammanfattar och kommenterar.

Axios satsar på lokaljournalistik

Axios har väckt intresse i medievärlden med sina kärnfulla och sponsrade nyhetsbrev. Nu tar bolaget ytterligare ett steg och startar lokala nyhetsbrev i Minneapolis, Denver, Tampa och Des Moines, rapporterar Wall Street Journal. ”Det här en stor satsning – en satsning på att man dagligen kan locka lokala läsare med ett nyhetsbrev på morgonen och bygga därifrån”, säger Axios vd Jim VandeHei till tidningen. Fokus kommer att ligga på det lokala affärslivet, teknik och utbildning – inte på lokalpolitik. Axios Local är sponsrat av Facebook. På tal om nyhetsbrev bloggar Pete Pachal hos Reynolds Journalism Institute och Charlie Becket hos LSE Polis om kanalens möjligheter och begränsningar.

Stärkt medieförtroende under coronakrisen

”Coronapandemin har stärkt svenskarnas förtroende för radio, tv och dagspress som samhällsinstitutioner”, så sammanfattar forskningsinstitutet SOM resultaten från sin extrainsatta undersökning med anledning av den rådande coronapandemin. Mest stärktes förtroendet för bolag som SVT, men även dagspressens förtroendesiffror ökade – från 33 procent (2019) till 37 procent (2020).

Vad händer inom AI?

Facebook når ett genombrott inom förstärkt och virtuell verklighet med datorseende i 3D samtidigt som kampen om att bygga ännu större språkmodeller fortsätter – första 10 biljoner parametermodellen ser därför dagens ljus. Ja, det är ett par prognoser för det kommande året enligt rapporten State of AI. Rapporten behandlar den senaste forskningen, kunskapstillgången, industrins läge och de politiska besluten inom området. Däremot är det rätt lite om AI:s inverkan på journalistiken. För det hänvisas till European Science-Media Hub, som samlar ihop några av de senaste utvecklingstrådarna i en aktuell bloggpost – till exempel om teknikutnyttjande inför presidentvalet i USA.

Danska medier drar igång gemensam annonsplattform

Publishers Platform heter den nya digitala annonsplattform som de danska mediehusen Berlingske, Børsen, JP/Politiken, Jysk Fynske, Sjællandske och TV2 står bakom – rapporterar Mediawatch. Målet med den nya gemensamma plattformen är att ta upp kampen med Google och Facebook, skriver JP/Politiken i ett pressmeddelande. Ett av försäljningsargumenten är att plattformen är grundad på kontextuell data från samtliga deltagande medier.

Konsten att möte generation Z på rätt sätt

Tala direkt till din publik, var tydlig med ditt varumärkes värderingar och försök att vara en gemensam nämnare för olika konsumentgrupper. Det är några av de råd Spotifys Advertising nämner i sin nya rapport om hur annonsörer bäst når generation Z och andra unga med kommersiella budskap.

Nyheter i korthet

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.