Nyheter i mobilen för sju av tio
71 procent av smartmobilägarna i Sverige läser nyheter i mobilen minst en gång i veckan. Det visar den stora rapporten A Mobile World från Deloitte, om de nordiska konsumenters mobilvanor. Rapporten visar dessutom att var tredje svensk användare av smarta mobiler även har tillgång till en digital tidningsprenumeration. A Moblie World noterar vidare att tittandet och lyssnandet på nyheter via mobilen ökat, men att det fortfarande är mindre än läsningen.
Nio sätt att berätta visuellt i mobilen
Vill du utveckla det visuella berättandet i mobilen? Emma-Leena Ovaskainen, Helsingin Sanomat, tipsar via ett Reuters Institute-projekt vid universitet i Oxford om nio olika sätta att jobba visuellt i mobilen. Hon nämner och visar instruktiva exempel på dokumentärer, ”scrollytelling” och förstärkt verklighet från BBC, NBC, New York Times och Quartz.
Effekt klår ROI-effektivitet
Annonskampanjerna ger allt svagare effekt. Och det beror i många fall på att marknadsförarna koncentrerar sig för mycket på ROI, avkastningen på investerat kampanjkapital. Kampanjerna är helt enkelt för kortsiktiga. Det menar en rad marknadsföringsexperter, som Mark Ritson och Peter Field, i ett samarbete mellan Marketing Week och Thinkbox. I korthet är deras slutsats att ROI är ett verksamt mått, men att det inte kan vara den primära måttstocken för marknadsföringen. Då begränsas det annonserande bolagets långsiktiga tillväxt. Tillväxt kräver längre tid och större räckvidd.
Tidningar högt i kurs hos unga
Unga européer och svenskar tittar mindre på tv-nyheter, men fortsätter att vända sig till tidningarnas nyhetssajter. Det visar en ny analys som amerikanska institutet Pew gjort. I stora stycken är analysen positiv läsning för de etablerade mediehusen. 94 procent av Sveriges 18 till 29-åringar menar att nyhetsmedier spelar en viktig roll i samhället. Inom samma grupp ser var fjärde Aftonbladet som sin viktigaste nyhetskälla. Sociala medier kommer inte, som i andra länder, ens med på topplistan. Åtta av tio unga får dagligen sina nyheter online. Studien bygger på 16 114 intervjuer i åtta europeiska länder.
Hur påverkar självkörande bilar annonsaffären?
Det blir mindre rattande i framtidens bil. Något som öppnar nya möjligheter för mediekonsumtion och annonsering. Axios tittar kort på frågan i en aktuell bloggpost. De noterar att utomhusreklamen kan flytta in i fordonet och radion kan bli tv om det fungerar bättre. Men utvecklingen ställer också en rad integritetsfrågor. I dag äger användaren sin egen data, men det är möjligt att den kan delas via olika former av opt-in-lösningar. Och den som har tillgång till relevant data kommer också att sitta med trumf på hand i medieaffären, spår Axios.
Fyra nyheter läsare vill betala för
Förklarande, vardagsnära, analyserande och intressematchande innehåll pekar SvD:s Anna Careborg ut som fyra materialtyper vilka läsarna är villiga att betala för. Hon exemplifierar, i en bloggpost hos Inma, genom att bland annat lyfta fram vardagsinstrumentella artiklar om privatekonomi, analyser av olika partiers politiska program och intressebaserat feature-material. Den sistnämnda gruppen är viktig för att hålla nere avhoppen. Sajten Digiday går i dagarna också på djupet i Schibsteds abonnemangsaffär.
Åtta av tio annonskronor digitala för kvällspressen
Förra året uppgick dagspressens annonsintäkter till 5,7 miljarder kronor, enligt Myndigheten för press, radio och tv:s nya rapport Medieekonomi. För landsortspressens del kom 16 procent av reklamintäkterna från de digitala kanalerna. För storstadspressen var motsvarande andel 28 procent. Och för kvällspressen 79 procent. Siffrorna ska enligt rapporten ses som estimat. Rapporten beräknar att tidningsföretagen under förra året hade rörelseintäkter på 15,4 miljarder och att rörelseresultatet landade på 351 miljoner kronor. Bruttomarginalen var i sin tur 0,9 procent.
Digitalmomsen kan sänkas till sommaren
Finansminister Magdalena Andersson (S) gick nyligen ut med beskedet att digitalmomsen kan komma att sänkas redan den 1 juli 2019. Det tidigare beskedet talade om årsskiftet 2020. I dag är momsen 25 procent på en digital tidning, medan den är 6 procent på en tryckt. Momssänkningen skulle därför ha en positiv inverkan på mediernas digitala affär, rapporterar Upsala Nya Tidning och Dagens Nyheter. I Finland planerar man också för en sänkning till sommaren, enligt Svenska Yle.
Prenumerationer påverkar annonsupplägg
I dag kommer majoriteten av intäkterna från läsare- och användare. Det kommer i förlängningen att påverka hur mediehus, reklamlöpare och mediebyråer ser på annonsering, enligt en ny rapport från Warc. Framåt kan det, i vidare utsträckning än tidigare, betyda att partnerskap och innehållsmarknadsföring ökar. Ett aktuellt exempel, på ovan annonsering, som lyfts fram är en restaurangkedja vilken ger prenumeranter på The Times en gratis gin-drink.
Ökad annonsförsäljning och förändrad distribution
Läsaraffären driver på annonsaffären och postdistributionen av Örnsköldsviks Allehanda rullar på. Så kan två av Mittmedias senaste Medium-postningar sammanfattas. Enligt annonspostningen har koncernens lokala annonsförsäljning i digitala kanaler ökat med 27 procent under första halvåret. En av drivkrafterna stavas mer relevant data tack vare att fler användare läser i inloggat läge. Dessutom går bolaget i en annan post på djupet i ÖA:s distributionsomläggning. Där konstateras att övergången till postdistribution gått bättre ekonomiskt än väntat. Mittmedia räknade med en resultatförbättring först efter ett par år, men den verkar komma tidigare. Och här är anledningen en framgångsrik kundförflyttning från print till digitala kanaler.
Ungas uttryck via mat och medier
Unga personer, födda 1980-2000, är notoriskt svåra att nå med kommersiella budskap. Inte minst för att en stor andel har installerat annonsblockerare i sina datorer och mobiler. Danska Creuna har frågat 1 001 unga danskar om deras mat- och medievanor. Resultaten visar bland annat att lojaliteten till en smidig lösning är större än till ett varumärke, att leverans av produktlöftet väger tungt och att inspiration säljer. Och kanske det viktigaste. Alla unga kan inte dras över en kam. Klustring utifrån intresse och medievanor är ofta mer konstruktivt.
Nyheter i korthet
-
- England testar distribution via robot, rapporterar MIT The Download.
- Ny rapport från Kantar Media om marknadstrender inom hälsa och skönhet.
- Facebook fortsätter tappa användare i Europa, rapporterar Resumé.
- Så tjänar Slate pengar på sina podd-event, intervju med Faith Smith på Medium.
- Storbritannien vill beskatta it-jättar, uppger Bloomberg.
- Tvåhundra utvecklande redaktionella och affärsinriktade idéer, listade av Current. Och tre från Poynter och Local Edition.
- Anti-annonsblockeringsprojekt ett steg närmare existens, uppger Medietrends.
- Independent om tankarna bakom sin betallösning, intervju hos Journalism.co.uk i ett par artiklar.
- I våras lade Joakim Karlsen fram doktorsavhandlingen Reinventing Journalism: Supporting process of invention and change in media world vid Oslo universitet.
- Hur kan ditt bolags kunnande betala för journalistiken, konsultbyrån Innovation säger sig ha svaret.
- USA vänder sig till etablerade medier, enligt ny dataanalys av Adobe.
- Skånemedia har vänt på skutan, Boine Gepertz, vd Gota media, uttalar sig i Medievärlden.
- Sinead Boucher, vd Stuff, om plattformsdiverisifiering.
- Whatsapp öppnar för annonser, skriver Mashable.