Algoritmer vässar medier

Danska nyhetskonsumenter ser gärna utökad användning av algoritmer i nyhetsarbetet, visar en aktuell rapport från Mediernes Forsknings- og Innovationscenter. Hela 75 procent anser att algoritmer kan spela en roll i nyhetsurvalet. Men helst inte ensamma, utan tillsammans med journalister. ”Människor och algoritmer har olika kompetenser, som kompletterar varandra. Därför vill de flesta gärna se ett samarbete mellan journalister och algoritmer om att välja ut nyheterna”, säger studiens ledare professor Arjen van Dalen till Journalisten. Bland de unga tror fler än nio av tio att algoritmer kan vässa förmågan att välja ut rätt nyheter till användarna.

Fler digitala abonnemang i Sverige

13 procent av de svenska hushållen prenumererar under årets tredje kvartal på en digital nyhetstidning, enligt färska siffror från analysbolaget Mediavision. Nästan nio av tio av dessa är betalda prenumerationer, vilket enligt analysen är en stor andel. Det indikerar i sin tur att betalningsviljan är hög. Mediavision spår att övergången till digital konsumtion kommer att snabbas på under det kommande året. Kvällstidningar är inte inkluderade i analysen.

Nu är Amazon här

Hos Amazon mäts allt och optimeras – med siktet inställt på högpresterande teknik. Och nu är bolaget här. Mary-Katherine Philips på Twipe skriver i What’s New In Publishing om vad hon anser att nyhetsmedier kan lära gällande kundfokus från Amazon och Jeff Bezos. Björn Jeffery höjer i SvD ett varningens finger för att underskatta bolaget i ljuset av dess omdiskuterade lansering. Samtidigt analyserar HUI:s Ola Nevander hur enskilda bolag kan skydda sina intäkter i konkurrensen från Amazon.

Intern WSJ-rapport läckt

För några år sedan väckte New York Times interna utvecklingsrapport stor uppmärksamhet. I dagarna har Buzzfeed satt ljuset på en läckt rapport från Wall Street Journal. Rapporten pekar på rekommendationer om att förändra vad som bevakas, hur det bevakas samt hur man kan bli bättre på att lyssna till användarna. Enligt rapporten har tidningen haft för stort fokus på sidvisningar och på nya kunder – samt för litet på att behålla prenumeranterna och deras engagemang. Claes Holtzmann, data- och analysredaktör på Jysk Fynske, sammanfattar rapporten i en Twittertråd.

AI roll inom journalistiken fördjupas

Konstgjord intelligens, AI, och maskininlärning förekommer allt oftare i vår vardag. Men vad är det och vad betyder det för journalistiken? Ett par korta svar finns att hämta i Googles sammanfattning av AI från A till Z. Under bokstaven J finns resonemang om teknikens inverkan på journalistiken. Ungefär samma sak som Google, men mer specialiserat på just medier, gör konsulterna på Prodigious Volcano i sin AI-guide för journalister. Guiden är på spanska.

Covid-19 förändrar redaktionerna

Många redaktioner arbetar i dag på distans, som en följd av coronapandemin och myndigheters rekommendationer om hur arbete ska organiseras. Det visar en aktuell rapport från medieinstitutet Reuters vid Oxfords universitet. Fler än hälften av de 136 mediechefer i 38 länder som intervjuats i studien menar att arbete blivit än mer effektivt tack vare distansarbetet. Samtidigt uppger de att det blivit svårare att hålla kontakten med de anställda. Man ser också ökade svårigheter i att behålla kreativitet och kompetens inom företaget.

Nyheter och mer i korthet

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.