Mobilannonser i sängen och tv-soffan

Konsumenterna är som mest mottagliga för annonser i mobilen när de är hemma och kopplar av, konstaterar en ny studie från marknadsföringsfirman Aki. Studien noterar också att tre av fem är mottagliga när de tittar på tv samt att varannan är det strax före sänggåendet, rapporterar Mobile Marketer. Och på tal om mobilannonsering visar en annan ny men liten studie att spelbara annonser i appar kan vara mer effektiva än andra, skriver Emarketer.

Fem punkter alla borde veta om journalistikens framtid

Digitaliseringen har förändrat medievärlden i grunden. Fem av de mest avgörande förändringarna har forskarna vid medieinstitutet Reuters samlat i en rapport, vilken de nyligen lanserade under World Economic Forum i Davos. I rapporten skriver forskarna bland annat att affärsmodellen för nyhetsförmedling är starkt utmanad på grund av plattformarnas nya roll som gatekeeper för publiken. De skriver också att nyhetsutbudet är mer varierat i dag än någonsin i historien. Hela rapporten finns att läsa Reuters sajt.

Allt fler betalningar via mobilen

År 2025 kommer minst ett av de nordiska länderna att vara kontantfritt, spår konsultbolaget Deloitte i rapporten Nordic Mobile Payment Report 2019. Deloitte spår även att mobilen kommer att spela en allt större roll för betalningar och att bankernas betallösningar kommer att tappa i betydelse. Men också att den smarta mobilen snart går om den bärbara datorn som främsta enhet för köp online.

Ny rapport: Tech Trends 2019

Konsultbolaget Deloitte har släppt sin rapport Tech Trends 2019 vilken i år belyser hur konstgjord intelligens, avancerad nätverksteknik och smartare gränssnitt påverkar hur vi interagerar och utnyttjar den nyaste tekniken. Rapporten går därtill i på hur tekniken kan komma till användning inom bolagens marknadsföring.

Personliga upplevelsen i centrum

En färsk forskning slår fast att det personaliserade innehållet i nyhetsappar och på sajter utvecklats starkt under de senaste decenniet. Det handlar bland annat om personliga inställningar, rekommendationer från vänner, konvergering och produktutveckling. Drivkraften i förändringarna finns i övergången till mobilläsning. Mobilenheten har inte bara påverkat upplevelsen utan även funktionalitet och vanor, sammanfattar Journalism Research News.

Effektivitet, känslor och ljud – danska medievanor

Ungefär tre av fem minuter av danskarnas (15-75 år) mediekonsumtion läggs lades 2018 på tv, radio och print. Utvecklingen går förstås åt det digitala hållet och det är strömmade tjänster som ökar mest. Allt detta visar den aktuella rapporten DR Medieudvikling, som även belyser utvecklingen inom ljud och hur ungas nyhetsvanor styrs av relationer.

Unga väljer dagspress och public service

Svenska högstadie- och gymnasieelever delar och läser i första hand nyheter från etablerade medier, som dagspress och public service. Det visar det stora forskningsprojektet Nyhetsvärderaren, som Dagens Nyheter skriver om. Undersökningen visar också att nio av tio elever läser nyheterna i mobilen. Och att nästan sex av tio av de studerade går direkt till en nyhetssajt för att läsa nyheter.

Frukostmöte: Hur man minskar kundtapp och ökar lönsamheten i en tuff medievärld

Kombinat Sälj och Media bjuder in TU:s medlemmar till frukostmöte den 5 mars. Seminariet fokuserar på vad som skapar kundlojalitet hos annonsörer. Hur man via tidiga varningsklockor kan rädda intäkter och genom ett strukturerat säljarbete maximerar sin försäljning.

Nytt verktyg för nyhetsbrev

Amerikanska medieinstitutionerna Shorenstein Center och Lenfest Institute samt Yellow Brim har tillsammans producerat The Newsletter Guide. Det är en verktygslåda för nyhetsbrev, vilken innehåller en checklista över vad man behöver tänka på innan man drar igång, en guide till intäkts- och engagemangsstrategier samt råd för design och en rad mallar. I ett blogginlägg på Medium berättar Jacqueline Boltik, Yellow Brim, om tankarna bakom guiden.

Kommentarsfält kan påverka läsarnas syn på produkten

Hätska inlägg i kommentarsfältet kan fläcka ner ett nyhetsmediums image, visar en ny studie från Center for Media Engagement vid universitet i Austin, Texas. Studien, som Nieman Lab sammanfattar, visar vidare att personer som läste en nyhet vilken följdes av enbart hätska kommentarer hade en mindre positiv syn på sajten och tillmätte den ett lägre värde, jämfört med de som enbart mötte städade och anständiga kommentarer. De som tog del av de hätska kommentarerna kände sig också mindre lojala med nyhetssajten. 

Därför vill läsarna betala

Tillgången till en obegränsad mängd nyheter är det läsarna uppskattar mest med digitala prenumerationer. Det visar en aktuell studie som analys- och plattformsbolaget Twipe gjort i Europa och USA – och som Nieman Lab rapporterar om. Det främsta skälet till att man håller fast vid prenumerationen är svårigheten att hitta motsvarande nyheter i samma format någon annanstans.

Nyheter i korthet 

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.