Årets Dagstidning – Helhetspriset

Nominerade:

Expressen
Med tillförsikt och självförtroende ser Expressen till att utnyttja det bästa av digital teknik och omskapar redaktionen till en välintegrerad datadriven motor som klarar allt från sälj till kulturjournalistik. Tidningen vet att lönsamhet och tydligt utgivarskap går hand i hand. Angelägen och avslöjande journalistik, även på engelska och rumänska, visar innovationsförmågan och hur man odlar publikens vetgirighet. Kampen med konkurrenten har uppenbarligen varit stimulerande. Expressen har återfått sitt sting.

Nerikes Allehanda
Tidningen har bestämt sig – den regionala publiken ska få det bästa i alla tänkbara kanaler. Kreativt utvecklade appar drar in både intäkter och olika publiker från kultur till sport. Redaktionen ser till att resurserna räcker till både fördjupning, granskning och bildjournalistik. Att rörelsemarginalen ökar i tider av en svår dagspressekonomi, inte minst tack vare en bättre säljorganisation, visar att NA, tar matchen och blir största lokaltidningen i sociala medier utanför storstäderna.

Nyheter 24
Nyheter 24 lyckas fånga ungas intresse för ständig nyhetsuppdatering i text och TV. Kunskapen om hur relevant innehåll och digital logik gifter sig leder till att egna trafikrekord slås gång på gång. Publiken släpper sällan taget om mobilen och Nyheter 24 vilket visar nyhetskanalens användbarhet för en eftertraktad målgrupp. Nyheterna tas vidare i debatter med både läsarna och etablerade skribenter och quiz. Nyheter 24 har blivit en viktig plantskola och lär löpande upp journalister och utvecklare som värvas till andra medier. Årets ekonomiska vändning imponerar – liksom att företaget bygger upp ungas behov och intresse för nyhetsrapportering. Nyheter 24 har också visat förmåga att rätta till fel och be om ursäkt när snabbheten stått i vägen för omdömet.

Tre nominerade, en vinnare. Vinnaren presenteras på prisutdelningen den 15 mars på Berns Salonger, under ledning av komikern Messiah Hallberg.
Hela arrangemanget med seminarier och prisutdelning är ett samarbete mellan TU och Dagens Media. Läs mer här om evenemanget.

Jury Helhetspriset 2016:
Ordförande: Kerstin Brunnberg, tidigare vd Sveriges Radio
Anders Ahlberg, tidigare publisher Kyrkans Tidning och chefredaktör Medievärlden
Lars Axelsson, CMO Teliasonera
Cecilia Beck-Friis, tidigare vice vd TV4-Gruppen
Niclas Breimar, tidigare chefredaktör Mitti-tidningarna
Daniel Collin, VD mediebyrån MEC
Unn Edberg, ordf Sveriges Tidskrifter
Claes de Faire, Head of innovation, seniorkonsult på Novare
Kristina Juhlin, vd Amnet Sverige, tidigare digitalchef Carat
Anna Rastner, digital programchef TV4
Frippe Stenberg, VD mediebyrån Vizeum
Frida Åberg, Client Service Director på mediebyrån PHD

Kerstin Brunnberg, juryordförande:
– Man kan lätt förfalla i dystopiska tankar kring mediehusens och tidningsföretagens framtid. Att vara juryledamot gör att man byter till optimism och tillförsikt när man ser hur journalistiken i nära samarbete med digitaliseringens möjligheter, big data, sälj, marknadsföring, läsar- och tittarkontakter och skickliga kolleger, har en enastående framtid och viktig roll hos dagens och morgondagens publik.

Årets Redaktion

Aftonbladet Breaking News
Aftonbladet utsatte sig för en grundlig genomlysning av den egna verksamheten. Ett av de tydligaste resultaten var Breaking news-redaktionen som gång på gång under 2015 har visat sig som nyhetsledare med både snabbhet, fingertoppskänsla och kvalitet. Detta har möjliggjorts av en innovativ organisation där medarbetarna har stort eget ansvar och bemannar redaktionen dygnet runt.

Dagens Nyheter
DN har lyckats genomföra ett omfattande förändringsarbete och samtidigt förädla den publicistiska kärnan med nytänkande i flera kanaler; digitalt, på papper och live. Med en strategisk kompetenssatsning har redaktionen attraherat profiler som har gett DN ännu starkare genomslag. Mitt i utvecklingsarbetet hävdar tidningen med framgång sin bildjournalistik och tidningsdesign.

Västerbottens-Kuriren
Västerbottens-Kuriren har en unikt stark position på sin hemmamarknad, framför allt digitalt. Redaktionen tänker nytt och utvecklar nya metoder och produkter, som exempelvis Affärsliv24 och Lövenappen. VK står själva och står starka.

Jury Årets Redaktion:
Ordförande: Anders Ahlberg, tidigare publisher Kyrkans Tidning och chefredaktör Medievärlden
Unn Edberg, ordf Sveriges Tidskrifter
Niclas Breimar, tidigare chefredaktör Mitti-tidningarna

Anders Ahlberg, juryordförande:
– Det var som vanligt mycket roligt att jobba med att finna de redaktioner som presterar bäst. Tuffa tider är svåra utmaningar – men en del låter sig vässas av dem och svarar med stor kreativitet. Att se sådant är starkt inspirerande.

Årets Marknadsorganisation

Dagens Nyheters Marknadsavdelning
Året då den digitala prenumerationsaffären togs på allvar vilket ledde till en fördubbling av antalet digitala prenumerationer. Genom att rensa i och renodla sitt erbjudande samt inleda ett fruktbart och spännande samarbete med marknadens främsta aktör Klarna, visa DN prov på ny innovation och mod.

Mediekompaniet ”MK-rapporten”
Med sin satsning på MK-rappporten har Mediekompaniet lyft sin dialog med annonsörer och kunder och på så sätt vunnit stark trovärdighet som borgar för nya investeringar för sina tidningar och plattformar.

Svenska Dagbladets Annonsavdelning
Under året har man lanserat ett antal nya annonsprodukter som lett till en fin ökning av de digitala intäkterna. Ett exempel på kreativ annonsutveckling är formatet Long read där man banar väg för en ny typ av samarbeten med olika varumärken.

Jury Årets Marknadsorganisation:
Ordförande: Anna Rastner, digital programchef TV4
Lars Axelsson, CMO Teliasonera
Kristina Juhlin, vd Amnet Sverige, tidigare digitalchef Carat
Frippe Stenberg, VD mediebyrån Vizeum
Frida Åberg, Client Service Director på mediebyrån PHD

Årets Kampanj

Under täcket – IKEA, Nyheter 24 Gruppen
Med ett grundligt förarbete, klok analys och insiktsstyrd lösning presenterar Nyheter 24 en framåtlutad satsning som är på mottagarens villkor. Istället för att tala om var tittaren ska dansa, bjuder de upp till dans 24 timmar om dygnet. Kunden får ett givet och naturligt fönster som blir en del av produktionen på ett väldigt naturligt sätt. Därtill ett resultat långt över förväntningarna.

Motorklubben – Bonnier News Brand Studio/Expressen Studio
Med ett övergripande crossplattformserbjudande tar Expressen Studio med sin kund och sina tittare på ett rally långt utanför kundens traditionella marker. Lösningen skapade dessutom en ny efterfrågan på online-TV som ligger som viktig grund för Expressen totala TV-satsning.

Gula båtarna – Schibsted
I en våg av fantastiskt fina hjälpinsatser för Europas största flyktingkatastrof, går Schibsted från ord till handling i en satsning som rent konkret räddat tusentals liv. Genom att samla kraft hos alla sina bolag involveras en stor del av Sveriges befolkning i en hjälpinsats som när många lämnat fältet, faktiskt fortfarande är kvar.

Jury Årets Kampanj:
Ordförande: Anna Rastner, digital programchef TV4
Lars Axelsson, CMO Teliasonera
Kristina Juhlin, vd Amnet Sverige, tidigare digitalchef Carat
Frippe Stenberg, VD mediebyrån Vizeum
Frida Åberg, Client Service Director på mediebyrån PHD

Anna Rastner, juryordförande:
– Det är tydligt att det händer så mycket spännande nu i utvecklingen av nya sätt att nå användare. Det har varit ett svårt, roligt och inspirerande arbete att sålla bland bidragen. De nominerade bidragen har överraskat oss på ett mycket positivt sätt och de uppfyller våra krav med råge.

Årets Idé

Kit
Den ökade konsumtionen av nyheter genom mobila och sociala kanaler skapar såväl möjligheter som hot. Kit har tagit fasta på denna växande trend och har antagit utmaningen att skapa och distribuera kvalitetsjournalistik på ett helt nytt sätt. De vill göra annorlunda och har genom sin vision påbörjat en långsiktig och mycket spännande resa.

Blank Spot Project
När pengarna inte räcker till på redaktionerna så får man komma på nya sätt att lösa finansieringen. Blank Spot Project är ett viktigt initiativ som visar att medborgarfinansierad journalistik fungerar och att det finns hopp för en fördjupad utrikesjournalistik från platser som annars hamnar utanför radarn.

MittMedias hyperlokala appar
Med MittMedias nya appar så ökar relevansen för såväl läsarna som annonsörerna, det är hyperlokalt på riktigt. Apparna har fått ett positivt mottagande och har på kort tid överträffat uppsatta mål. Genom smarta automatiseringar och en egenutvecklad plattform så går det även att skala obegränsat. Enkelt och genialt.

Jury Årets Idé:
Ordförande: Cecilia Beck-Friis, tidigare vice vd TV4-gruppen
Daniel Collin, VD mediebyrån MEC
Claes de Faire, Head of innovation, seniorkonsult på Novare

Cecilia Beck-Friis, juryordförande:
– Det är bra och viktigt att det lyfts fram en ny kategori i år där man premierar idéer och förnyelse. Vi har haft förmånen att gå igenom många bra bidrag som visar på en otrolig drivkraft och kreativitet. Diskussionerna har gått varma, de har inte alltid varit enkla, men vi tycker att vi har landat ned i tre bra nomineringar som alla står för idérik förnyelse, som bryter ny mark och utvecklar branschen.

Hela arrangemanget med seminarier och prisutdelning är ett samarbete mellan TU och Dagens Media.

För mer information kontakta gärna:
Jeanette Gustafsdotter, vd TU, jeanette.gustafsdotter@tu.se, 0706-24 45 56
Bodil Gidlund, koordinator, bodil.gidlund@tu.se, 0708-230767

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.