Valet i skolan 2018 – med nyheter i undervisningen

Mediekompass, en del av TU – Medier i Sverige, är verktyget för lärare som vill använda nyheter och journalistik i undervisningen. Inom ramen för Mediekompass får lärare tillgång till undervisningsmaterial för grundskolan och gymnasiet, där nyheter, journalistik och aktuell omvärldsbevakning från lokal till global nivå står i fokus.

Efter en tids frånvaro återlanserar nu Mediekompass den av lärare och många mediehus så omtyckta Tidningsveckan – en vecka under höstterminen då undervisningen utgår från nyheterna. I år infaller Tidningsveckan den 3 till och med 7 september, vecka 36, då årets tema är givet: Valet 2018!

För lärarna betyder Tidningsveckan att de har fri tillgång till ett antal ämnesövergripande lektionsövningar som bygger på nyhetsbevakningen under veckan före valet. Det innebär också att skolorna behöver tillgång till sin lokaltidning i tryckt eller digitalt format.

Det ger också dig som tidningsutgivare en möjlighet att bidra till våra skolungdomars kunskaper om de demokratiska systemen, utveckla deras förmågor till läsning av och förståelse för journalistiska texter samt skapa en naturlig inkörsport för morgondagens nyhetskonsumenter. Som deltagande i Tidningsveckan kan du:

  • Använda Mediekompass pluggannonser om Tidningsveckan i er tidning.
  • Hjälpa skolorna med att få tillgång till sin lokaltidning. Om ni inte redan finns med på Mediekompass lista över tidningar som samarbetar med skolor, vänligen kontakta oss med aktuella uppgifter och information samt er logga så lägger vi till er.
  • Genomför gärna andra kringaktiviteter, bjud in skolorna på studiebesök eller hälsa på hos några klasser. Det kan också ge material till artiklar som dessa från tidigare Tidningsveckor: Skaraborgs Allehanda, Hela Gotland, Dala-Demokraten, Norran, TTELA, Sundsvalls Tidning för att ge några exempel.

Under tiden ansvarar Mediekompass för att:

  • Förse lärarna med pedagogiskt undervisningsmaterial för hela Tidningsveckan.
  • Kommunicera Tidningsveckan med berörda parter.
  • Ta fram och distribuera pluggannonser för Tidningsveckan.

Ladda ner stående annons här >>

Ladda ner liggande annons här >>

  • Sammanställa och förmedla medlemstidningarnas engagemang i Tidningsveckan via vår webbplats och med direktutskick till lärare och pedagoger runt om i landet.

Om lektionsmaterialet

Utan kostnad eller krav på inloggning får lärarna tillgång till totalt elva olika lektionsövningar, med hänvisning till gällande styrdokument från Skolverket. Övningarna vänder sig till dels årskurs 4–6 och dels till årskurs 7–9 och gymnasiet. Med övningarna använder sig eleverna av dagspress för att bland annat undersöka våra politiska partier, de viktigaste valfrågorna, hur media skildrar politiken och valet samt får själva öva i att skriva journalistiska texter. Lektionsmaterialet finns tillgängligt på Mediekompass.se.

Alla frågor om Tidningsveckan, samt anmälan till samarbetslistan, ställs till Henrik Nyberg på Mediekompass via e-post: henrik.nyberg@tu.se

Tidningsveckan_2018_98X110_lågupplöst

Tidningsveckan_5spx43_lågupplöst

Mer om Tidningsveckan 2018

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.