De två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson står just nu inför rätta i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Två journalister som tagit stora risker för att granska Lundin Petroleums verksamhet i den etiopiska provinsen Ogaden. De står anklagade för att olagligt ha tagit sig in i Ogaden (något de tillstår) och för samröre med terrororganisationer (något de förnekar). Just den senare anklagelsen har tidigare använts för att stoppa misshagliga journalister.
– I en extremt känslig politisk situation riskerar Martin Schibbye och Johan Persson att bli statuerande exempel, när Etiopiens hårdföra styre på alla sätt vill undvika att information om vad som pågår i Ogaden sprids. I en stat av Etiopiens kaliber finns all anledning att befara att rättegången mot svenskarna inte kommer att vara rättvis, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för TU, Tidningsutgivarna.

En tredje svensk journalist sitter också frihetsberövad utanför sitt hemlands gränser. Det är Dawit Isaak, som sedan tio år sitter fängslad utan rättegång i Eritrea. TU driver sedan flera år tillsammans med andra organisationer frågan att få Isaak frigiven.

Enligt Reportrar utan gränser hamnar Etiopien långt ner i pressfrihetsindexet, på plats 134 av 178. Eritrea hamnar på sista plats.

Mediers rätt att fritt granska makten är en grundbult i en rättsstat. Begränsningar av eller hot mot medier och journalister är ett angrepp inte bara på de direkt inblandade personerna, utan på hela samhället.

– Tidningsutgivarna vill uttrycka sitt djupaste stöd för de tre frihetsberövade svenskarna – och uppmana alla att verka för deras omedelbara frigivande, säger Jeanette Gustafsdotter.

Vid frågor kontakta
Jeanette Gustafsdotter, vd TU, Tidningsutgivarna
Mobil: 070-624 45 56
E-post: jeanette.gustafsdotter@tu.se

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.