I eftermiddag avslutar vi den allsvenska fotbollssäsongen. Årets seriesegrare heter Linköpings FC och Malmö FF. Bland förlorarna hittar vi journalistiken, sportjournalisterna och landets alla fotbollsintresserade.

Under säsongen har en lång rad journalister utsatts för våld och hot samt hindrats att utföra sitt arbete av fotbollshuliganer.

Därför har branschorganisationen TU – Medier i Sverige gjort en unik sammanställning av hoten tillsammans med Bildbyrån, Sportjournalisternas klubb Stockholm och Svenska sportjournalistförbundet.

Sammanställningen visar att hoten mot landets sportreportrar är ett växande och allvarligt problem.

I våras attackerade till exempel en åskådare på Tele2 Arena ett par reportrar från TV4-gruppen efter att han tagit sig in på pressläktaren. Det saknades vakter vid pressläktaren.

Senare under säsongen blev en pressfotograf i Örebro påhoppad av en fotbollssupporter före match. Supportern fattade ett grepp om fotografen, tog hans kamera och tvingade honom att radera bilder. Dessutom blev en annan reporter i samma stad hotad i samband med en match och därefter punktmarkerad under en lång tid.

Under en av Häckens matcher fick en utsänd fotograf hörselskador då ett knallskott exploderade mindre än två meter ifrån honom. Och vid en av Djurgårdens matcher slungades en kraftig smällare mot en fotograf på Aftonbladet. Ett par av nyhetsbyrån TT:s medarbetare som stod intill träffades av splitter i ansiktet och tvingades att söka sjukvårdshjälp. Säkerhetspersonalen på plats agerade däremot inte.

Vid ett annat tillfälle slängdes ett knallskott från läktaren mot en spelare i Malmö som i sin tur hivade en hörnflagga mot en fotograf. Situationen eskalerade och publiken började snart kasta in öl och andra lösa föremål på plan.

I Västerås blev en reporter attackerad av en fotbollssupporter. Supporten tog tag i reporterns mobil och hotade tills bilderna var raderade. I Falun blev ännu en reporter ansatt när det var dags att lämna stadion och ta sig till redaktionen. Under en av IFK Göteborgs matcher tvingades dessutom en fotograf att lämna arenan redan före matchslut för att undgå att bli överfallen. Därtill har ett stort antal fotografer och andra sportjournalister hotats via mejl, telefon och sociala medier.

Den här situationen måste få ett slut. Det är helt oacceptabelt att elitfotbollens aktörer inte kan garantera mediernas och de anställdas säkerhet. Till nästa säsong måste Fotbollförbundet ha en plan för hur det ska säkra arbetsmiljön för de medier som bevakar matcherna.

TU förväntar sig därför en omedelbar återkoppling med förslag på relevanta åtgärder. Här är sex förslag från vår undersökning som förbundet kan börja med:

• Skapa bättre ordning på och utanför arenorna.

• Placera pressläktare så att obehöriga inte kan kliva rakt in på den.

• Vakter på pressläktaren vid högriskmatcher.

• Säkra vägar till och från omklädningsrum och pressrum.

• Maskeringsförbud.

• Finmaskig galleravskiljare mellan fans och planen så att bengaler och knallskott inte kan kastas in.

Fotbollförbundet måste också fråga klubbarna om de verkligen tycker att det är viktigt att medier bevakar matcherna. Nu är det dags för konstruktiv dialog, hårdare regler och slut med daltandet.

Stort grattis till Linköping och Malmö! Men av Fotbollförbundet förväntar oss ingen försäsongsvila, utan en snabb återkoppling och ett möte i närtid. Målet är säkra arbetsförhållanden för medierna och goda möjligheter att rapportera om Sveriges populäraste idrott.

Jeanette Gustafsdotter, vd TU

Först publicerad i Aftonbladet den 6 november 2016

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.