Svenska Google hade bara under förra året intäkter på cirka nio miljarder kronor, där det mesta slussas ut lagligt till skatteparadis. Trots resurserna ser Google inte till att innehållet följer Sveriges lagar och koncernens egna regler, skriver Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna.

 

”Do the right thing – follow the law”. Den uppmaningen står i första meningen i första stycket av Google och dess moderbolag Alphabets medarbetarregler. Gör det rätta och följ lagen. Det verkar vara regler som Google tar lätt på. Anna Wikland är det amerikanska IT-bolagets Sverigechef. Hon har ett tungt ansvar för att Google och dess systerbolag agerar ansvarsfullt, följer Sveriges lagar och koncernens egna regler.

Därför borde det också vara Anna Wiklands högst prioriterade fråga att se till att Google slutar vara hatets hovdistributör i Sverige.

Google är med sin videotjänst Youtube en verklig jätte på den svenska mediemarknaden. Och inte bara där. För många av oss är det Google som sorterar internet och ser till så att våra mobiler fungerar. Det är via Google vi skickar och tar emot mejl, sparar våra semesterbilder och ser på videoklipp. Google och dess systerbolag finns numera i nästan varje led av våra dagliga liv.

Roliga videoklipp

Men samtidigt som Googles Youtube håller koll på roliga videoklipp hjälper det också till att sprida innehåll som är fyllt av hat, hot och våld. Material som i många fall är brottsligt. Och som Google och Youtube tjänar bra med pengar på när de låter det visas tusentals, ja miljontals gånger. Det trots att de som hotas uppmärksammat bolaget på det.

Ett exempel är den senaste tidens debatt gällande det upphovsskyddade material som spridits via Youtube, trots att både Expressen och DN slagit larm. Bakgrunden är denna. Under flera år har ett högerextremt nätverk spridit filmer med främlingsfientligt innehåll och lagt ut hetsande samtal som man ofta lurat sig till. De journalister, jurister, opinionsbildare och politiker som hängts ut av nätverket har sedan drabbats av hat, hot och trakasserier. I flera fall har även de uthängdas barn och familjer utsatts. De hotfulla publiceringarna på Youtube anmäldes, men under lång tid utan något resultat. Passiviteten och nonchalansen inför uppenbara hot var särskild anmärkningsvärd mot bakgrund av den svenska BBS-lagen, som ställer rättsliga krav på plattformar som Youtube.

Antisemitiskt register

Ett annat exempel är det antisemitiska register över judar i Sverige som Google och Youtube tillåtit ligga kvar i sitt sökindex, som en av de första träffarna när man söker på judar och Sverige. Trots upprepade krav från enskilda som känner ett djupt obehag inför denna antisemitiska hatlista har Google vägrat ta bort den från sökmotorn och Youtube. Dessutom har man tjänat pengar på att placera annonser för ovetande svenska företag intill listan.

Google har gång efter gång uppmanats att ta ansvar. Men man har i stort sett bara slagit ifrån sig. Ibland har man hänvisat till olika former av tekniska lösningar och skruvande på algoritmer. Nu senast sa Googles Anna Wikland till Expressen (8/3) att situationen är komplex och ”Youtube har väldigt många som tittar på det här just nu”. Inte tillräckligt många, tydligen.

Svenska Google

Tekniksajten Breakit har uppskattat att svenska Google bara under förra året hade intäkter på cirka nio miljarder kronor. Och den absoluta majoriteten av dessa pengar slussas via ett sinnrikt, men lagligt, sätt ut ur landet till olika skatteparadis. Så om bara viljan finns har Google pengar att anställa nästintill obegränsat med redaktörer eller moderatorer för att rensa bort det som bryter mot tjänsternas användarvillkor.

Google erbjuder allmänhet och företag en lång rad fantastiska tjänster. Det är ett nytänkande och inspirerande företag som gör mångas liv lättare och rikare. Men samtidigt tjänar man fullt medvetet pengar på att sprida hat, hot, trakasserier och upphovsrättsintrång – och bolaget tillåter trots påpekande våldsbejakande grupper att systematiskt missbruka bolagets plattform. Svaret på Googles utmaningar handlar inte om teknik. Det handlar om att göra det rätta, ta ansvar. Och att följa lagen.

Jeanette Gustafsdotter

Vd för Tidningsutgivarna

FOTNOT. Det antisemitiska registret över judar och andra har nu tagits bort i Googles sökresultat.

Artikeln publicerad i Expressen 12 mars 2018.

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.