Medievärlden 1 september 2016: TU:s chefsjurist Per Hultengård anser att Advokatsamfundets disciplinnämnd bör ta den advokat som ville att VLT skulle avpublicera en artikel i örat.

Det händer då och då att jag tänker att nu måste väl ändå advokaten ha tänkt eller uttryckt sig fel, för inte kan väl advokaten på fullt allvar mena vad advokaten just sade.

Dessvärre menade ibland advokaten exakt vad som sades.

Och om jag förstått saken rätt så kräver/uppmanar en advokat i Västerås på fullt allvar Daniel Nordström, ansvarig utgivare för VLT och vlt.se, att han ska avpublicera en VLT-artikel som inte har uppskattats av advokatens klient, för att klienten inte ska behöva ”valsa runt i pressen”.

Det här är anmärkningsvärt och jag vet att Daniel Nordström ser allvarligt på saken och – självfallet – inte heller kommer att låta sina publiceringsbeslut styras av vare sig advokatens eller klientens önskemål.

Men det är likafullt bekymmersamt att det finns advokater som på fullt allvar verkar tro att de kan hota fram en avpublicering i grundlagsskyddade medier.

Så borde det inte vara. Och så är det inte. Advokatsamfundet har en väl fungerande disciplinnämnd, där man tar advokater som inte sköter sig i örat.

Jag utgår från att det gäller även här.

Per Hultengård, chefsjurist – TU – Medier i Sverige

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.