Journalister som blir påhoppade, slagna och gripna när de är i tjänst för att rapportera om folkliga protester och demonstrationer. Medier som förvägras ackreditering. Kameror och minneskort som blir beslagtagna eller förstörda. Reportrar som ”försvinner” i flera dygn innan de plötsligt åter kan kontakta familj och arbetsgivare.
Svårigheterna att verka för en fri och oberoende journalistisk rapportering har eskalerat efter söndagens presidentval i Belarus. Ett val vars resultat enligt flera bedömare är manipulerat och där oppositionens kandidat Svjatlana Tsichanouskaja, tvingats fly utomlands för sin personliga säkerhets skull.
Enligt det belarusiska journalistförbundet Belarusian Association of Journalists (BAJ), har minst 15 journalister skadats, fängslats eller försvunnit de senaste dagarna: Tatiana Belashova, Elena Shcherbinskaya, and Vitaly Dubik, Dmitry Solovyov, Vladimir Lunev, Evgeny Nikolayevich, Jan Roman, Ilya Pitalev, Yegor Martinovich, Maxim Shved, Tatiana Kapitonova, Konstantin Prydybaylo, Marina Molchanova och Yevgeny Glagolev-Vaskovich.
BAJ fortsätter att uppdatera den fortsatta utvecklingen. Via denna länk finns senaste nytt.
Redan före valet, från maj till juli greps fler än 40 journalister och både lokala och internationella medier hindrades från att bevaka oppositionens valkampanjer. Landets riksåklagare vägrar utreda övergreppen och inrikesministern har inte hörsammat ett öppet brev från 200 journalister som vädjar om ett stopp på trakasserierna.
Vi, undertecknarna av detta upprop, är djupt oroade över situationen i Belarus och över de begränsningar och trakasserier som pågår mot journalister som representerar både belarusiska och utländska medieföretag och organisationer. Journalister måste kunna arbeta ostört då deras uppgift är att bevaka det som händer i samhället.
Vi vill se ett omedelbart frisläppande av de journalister som gripits och fängslats enbart för att de utför sitt arbete med att rapportera om vad som pågår i landet. Vi kräver rimliga arbetsvillkor för fria, oberoende reportrar och fotografer och ett aktivt fördömande mot den eller de som hindrar journalister från att utföra sitt arbete.
Vi uppmanar Sveriges regering och det internationella samfundet att noga följa situationen för oberoende medier och agera via kanaler såsom EU och OSCE mot våldet mot journalister i Belarus.
Robert Aschberg, ordförande Publicistklubben
Kersti Forsberg, verksamhetschef Medieinstitutet Fojo
Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser
Ulrika Hyllert, ordförande Svenska journalistförbundet
Ewa Thorslund, vd TU – Medier i Sverige
Fouad Youcefi, ordförande Föreningen grävande journalister