TU:s vd Anna Serner och Mediekompass verksamhetsledare Ulrika K Engström deltar i ett upprop på Svenska Dagbladets Brännpunkt den 29:e januari 2011 för att få den kinesiske dissidenten Hu Jia frigiven.
Länk till artikeln på Brännpunkt.

När den kinesiske dissidenten Hu Jia fick Europaparlamentets Sacharovpris för frihetens tanke den 23 oktober 2008, fick han det trots kinesiska påtryckningar och hot.

Den dåvarande ordföranden för Europaparlamentet Hans-Gert Pöttering menade att Hu Jia fick priset för att han ”är en av de verkliga försvararna av mänskliga rättigheter i folkrepubliken Kina”.

Då, hösten 2008 då Kina nyligen varit värd för OS, var det mycket tal kring mänskliga rättigheter och Kina. I dag är det tystare.

Hu Jia är en av Kinas mest kända människorättsaktivister som i april 2008 dömdes till tre och ett halvt års fängelse för ”anstiftan till omstörtande verksamhet”.

Hu Jia lider sedan många år av kronisk hepatit-B. Den 14 januari var hans fru Zeng Jinyan på besök och märkte då att Hu Jias tillstånd allvarligt försämrats. Hu Jia hade smärtor i buken och svettades så ymnigt att det hade gått genom flera lager kläder. Besöket avbröts och Hu Jia förflyttats till ett fängelsesjukhus, där det är oklart om han får rätt behandling. Zeng Jinyan har ansökt om att få Hu Jia villkorligt frigiven av medicinska skäl, men fått avslag. Hu Jias tillstånd kan vara livshotande och han behöver omedelbar behandling.

Hu Jia fick priset på 50000 euro trots flera varningar från kinesiska myndigheter om att detta skulle skada relationerna mellan EU och Kina. Nu är frågan, vad är det som gör att det är så tyst från Europaparlamentet?

Vi kräver att Hu Jia omedelbart ska friges för att kunna får korrekt medicinsk behandling. Vi uppmanar Europaparlamentets ordförande Jerzy Buzek att ta sitt ansvar och ta upp denna fråga med kinesiska myndigheter.

ULRIKA K ENGSTRÖM

journalist och Kinakännare, verksamhetsledare Mediekompass

ANNA SERNER

vd Tidningsutgivarna

ULRIKA KNUTSON

ordförande Publicistklubben

OLA LARSMO

ordförande Svenska PEN

CHEN MAIPING

fd vice-ordförande Chinese Independent PEN

LISE BERGH

generalsekreterare, Svenska Amnesty

JESPER BENGTSSON

ordförande Reportrar utan gränser

Fotnot: På www.amnesty.se finns ett upprop för alla som vill skriva under den namnlista som ska skickas till Jerzy Buzek, Europaparlamentets ordförande.

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.