Dawit IsaakDen 23 september är det 11 år sedan den svenske journalisten Dawit Isaak fängslades. 11 år utan rättegång och utan att han fått veta vad han är anklagad för. 11 år utan att få någon rättegång. 11 år utan att få ta emot besök.
– Tyst diplomati måste bli högljudd diplomati och biståndet till Eritrea får inte återupptas, säger Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter.

– Det är tydligt att tyst diplomati inte fungerar i Dawit Isaaks fall vilket den som tur var gjorde när det gällde dialogen med Etiopens regering i frigivningen av de fängslade journalisterna Johan och Martin. Efter 11 år måste Carl Bildt och svenska regeringen inse att det är dags att byta strategi mot Eritrea och det måste ske snart, säger Jeanette Gustafsdotter.

Hösten 2011 stoppades i princip allt utvecklingsbistånd från EU till Eritrea, på regimens egen begäran. Nyligen har Eritrea dock meddelat att de vill återuppta dialogen med EU och samtal har inletts, enligt ett meddelande nyligen från biståndskommissionär Andris Piebalgs till EU-parlamentarikerna Alf Svensson, Olle Schmidt och Judith Sargentini.

– Tala gärna med Eritreas ledare men för en öppen dialog och låt inte EU-medel stötta en regim som gör grova brott mot mänskliga rättigheter, avslutar Jeanette Gustafsdotter.

För frågor och kommentarer kontakta:

Jeanette Gustafsdotter
vd Utgivarna
Telefonnummer 070 – 624 45 56

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.