Utrikesminister Carl Bildt uppmanas än en gång att personligen resa till Eritrea för att försöka få den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fri. Uppmaningen kommer från en rad organisationer, däribland TU, i ett öppet brev.
I brevet, som publicerades i Expressen den 17 mars, uttryckes oro över att Dawit Isaaks hälsa ska ha försämrats. Dawit Isaak har suttit fängslad utan rättegång sedan 2001. I ett TT-telegram säger UD:s kommunikationschef Cecilia Julin att arbetet pågår oförtrutet och att svenska regeringen har fortlöpande kontakter med Eritrea, bland annat via ambassadör Fredrik Schiller. Men några säkra uppgifter om var Dawit Isaak befinner sig just nu, om det är på ett sjukhus eller fängelse, har inte UD.
– Ett besök av utrikesministern varken är eller har varit uteslutet, men vi går inte in på vad vi överväger att göra. Vi prövar många olika vägar och åtgärder, säger hon till TT.

I en intervju med Expressen är statsminister Fredrik Reinfeldt något uppgiven.
– Jag är inte alldeles säker på att det går att göra det som leder till det många vill se, nämligen att han friges. Och det är det som är problemet. Det har att göra väldigt mycket med vad det är för typ av regim och förhållanden nere i Eritrea, säger Fredrik Reinfeldt.

Skriv på Expressens namninsamling för Dawit Isaak här! (Anm: Namninsamlingen på denna plats är avslutad)

Läs mer om Dawit Isaak på tu.se här.

Se Medievärldens temasajt om Dawit Isaak här.

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.