På torsdag är det 3000 dagar sedan den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak frihetsberövades efter att ha ställt krav på demokratiska reformer i Eritrea. Han har ännu inte fått någon rättegång.
– Det är 3000 dagar för mycket. Men vi kommer envetet att fortsätta våra krav på Dawits frigivande, säger TU:s vd Anna Serner.

Också EU riktar nu krav om Dawit mot den eritreanska regimen. På onsdag anordnar EU-parlamentet i Bryssel ett seminarium om situationen i Eritrea och fallet Dawit Isaak. Fokus är på det förhållande att EU ger ca en miljard svenska kronor i bistånd till Eritrea – samtidigt som Dawit Isaak och tusentals andra hålls fängslade utan rättegång.

Vid seminariet medverkar bl a den tidigare EU-kommissionären för utveckling och humanitärt bistånd, Louis Michel och EU-parlamentarikerna Olle Schmidt, Eva-Britt Svensson, Isabella Lövin och Marita Ulvskog.

Anna Serner igen:
– Att Dawit Isaak sitter fängslad utan rättegång och utan att någon dom förkunnats är både fruktansvärt och oacceptabelt. Tyvärr är hans öde inte unikt. Det finns många länder där journalister fängslas bara för att de skrivit något som misshagat landets ledare. Låt det bli en påminnelse om hur privilegierade vi är i Sverige och att vi varje dag måste försvara vår frihet att yttra oss och kämpa mot klåfingriga politiker som vill inskränka våra rättigheter.

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.