Den 23 september 2008 har den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i exakt sju år för sin regimkritiska rapportering. Det uppmärksammar de nio organisationer som kämpar för hans frigivande – däribland TU -med att gemensamt uppvakta Eritreas ambassad. Tidningsutgivarna har varit med om ambassaduppvaktningarna ända sedan de startade år 2004 och därmed hunnit besöka Eritreas ambassad ett stort antal gånger. De äger rum varje tisdag och då överlämnas ett brev med en begäran om Dawit Isaaks frigivande.
Till en början ville ambassadpersonalen inte släppa in vare sig oss eller andra organisationer, men numera tar man emot brevet, om än utan några kommentarer i övrigt. På 7-årsdagen visade det sig dock att dörren till ambassaden åter var stängd.

Dawit Isaak sitter fängslad sedan 2001 utan att ha fått veta vad han är anklagad för och utan att ha fått någon rättegång. När det nu på tisdag är exakt sju år sedan han fängslades vill Tidningsutgivarna och de andra organisationerna särskilt manifestera hans fall och går därför dit tillsammans för att överlämna var sitt brev.

De organisationer som turas om att uppvakta Eritreas ambassad varje vecka och som även på andra sätt agerar för att Dawit Isaak skall bli fri är Tidningsutgivarna, Journalistförbundet, Reportrar utan gränser, Sveriges Tidskrifter, Publicistklubben, Svenska Författarförbundet, Svenska PEN , Stödkommittén Free Dawit Isaak, och Expressens kulturredaktion.

Stöd arbetet med att få Dawit Isaak frigiven! Alla bidrag är välkomna på bankgiro: 5045-0295

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.