På torsdag 13 oktober uppmärksammas den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak när han tilldelas utmärkelsen Golden Pen of Press Fredoom 2011. Det sker i anslutning till öppningsceremonin vid World Newspaper Congress i Wien. Utmärkelsen överlämnas till Dawit Isaaks bror Esaias Isaak.

Den 23 september har den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea i tio år utan att veta vad han är anklagad för och utan att ha fått sin sak prövad i domstol. TU vädjar till medlemmarna att uppmärksamma detta på redaktionell plats.

Dawit Isaak var med och grundade Eritreas första oberoende tidning, Setit som bland annat kritiserade regeringens maktmissbruk. År 2001 publicerade Setit och andra tidningar ett öppet brev från 15 ministrar som bland annat efterlyste demokratiska reformer. Elva av ministrarna fängslades liksom Dawit Isaak och ytterligare 13 tidningsägare, redaktörer och journalister. Fyra av journalisterna uppges ha dött i fängelse.

Den 27 oktober 2010, på Dawit Isaaks 46:e födelsedag, offentliggjordes att han utsetts till mottagare av utmärkelsen Golden Pen of Freedom 2011 av dagspressens världsorganisation WAN-IFRA där TU är medlem. Pressfrihet är den enskilt viktigaste frågan för WAN på samma sätt som tryck- och yttrandefriheten är för Tidningsutgivarna.

Så här motiverade WAN:s styrelse beslutet att tilldela Dawit Isaak utmärkelsen Golden Pen of Freedom 2011:
”Dawit Isaak, som tvingades fly från sitt hemland till Sverige, men återvände på grund av sitt engagemang för en oberoende press och demokratiska principer, förtjänar att berömmas för sina handlingar. Eritreas ledare, bland de mest förtryckande i världen, har valt att fängsla honom i stället.”

”Dawit Isaak har ställts inför enorma vedermödor. Trots det har hans engagemang för pressfrihet och mänskliga rättigheter aldrig minskat. Det krävs mod för en journalist att arbeta och inte kompromissa under sådana omständigheter, och Dawit Isaak framstår som en förebild och inspirationskälla för journalister överallt. WAN uppmanar Eritreas president Isaias Afewerki att omedelbart frige Dawit Isaak.”

TU är en av flera organisationer som turas om att varje vecka uppvaktar Eritreas ambassad på Lidingö med en skriftlig uppmaning till Eritreas president Isaias Afewerki om att Dawit Isaak ska friges. De andra är: Expressen, Författarförbundet, Journalistförbundet, PEN, Publicistklubben, Reportrar utan gränser, Stödkommittén för Dawit Isaak, Sveriges Tidskrifter, Tidningsutgivarna.

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.