De två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson befanns idag skyldiga till både terrorbrott och olaglig inresa i landet, efter en dom i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

– Det vi befarade har idag besannats. Domen är naturligtvis en tragedi för Martin och Johan och deras familjer, men också ett allvarligt slag mot pressfriheten i världen, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna.

– Åklagaren har under rättegången haft svårt att föra fram bevis mot Martin Schibbye och Johan Persson, men i den extremt känsliga politiska situationen blev svenskarna ett statuerande exempel. Etiopiens hårdföra styre vill på alla sätt undvika att information om vad som pågår i Ogaden-provinsen sprids.
En tredje svensk journalist sitter också frihetsberövad utanför sitt hemlands gränser. Det är Dawit Isaak, som sedan tio år sitter fängslad utan rättegång i Eritrea. TU driver sedan flera år tillsammans med andra organisationer frågan att få Isaak frigiven.

Enligt Reportrar utan gränser hamnar Etiopien långt ner i pressfrihetsindexet, på plats 134 av 178. Eritrea hamnar på sista plats.

Mediers rätt att fritt granska makten är en grundbult i en rättsstat. Begränsningar av eller hot mot medier och journalister är ett angrepp inte bara på de direkt inblandade personerna, utan på hela samhället.

– Tidningsutgivarna vill uttrycka sitt djupaste stöd för de tre frihetsberövade svenskarna – och uppmana alla att verka för deras omedelbara frigivande, säger Jeanette Gustafsdotter.

Vid frågor kontakta:
Jeanette Gustafsdotter, vd TU, Tidningsutgivarna
Mobil: 070-624 45 56
E-post: jeanette.gustafsdotter@tu.se

Läs även intervju med Jeanette Gustafsdotter i Svenska Dagbladet: TU-kritik mot Bildts agerande

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.