Den 28 april hölls en manifestation för att uppmärksamma Dawit Isaaks öde i anslutning till Pressfrihetens dag 3:e maj. Manifestationen ägde rum på Mynttorget i Stockholm där bland annat TU fanns på plats. – Diktatorer och envåldshärskare skyr och fruktar yttrandefrihet, offentlighet och uppmärksamhet. Just därför måste den eritreanska regimens övergrepp mot Dawit Isaak ställas i fortsatt blixtbelysning, sa TU:s vd Anna Serner i sitt tal.

TU:s vd Anna Serners tal:

”Mötesdeltagare, vi lever i Sverige, ett land med yttrandefrihet. Ett bra kännetecken på att yttrandefrihet råder i ett land brukar vara att man utan risk för att bli straffad kan kritisera såväl riksdagen som regeringen och de politiska partierna.

Det här är några rubriker ur svenska tidningar de senaste veckorna:
– Avgå Wanja!
– Sahlins syndabock!
– Reinfeldt och Ask hunsas av Hollywood!
– Alliansen är i kris!

Och till sist så har Göran Hägglund i Aftonbladet kallats för ”Grötförsäljaren”.

Jag vet inte exakt vad det var Dawit Isaak skrev i sin tidning Setit, men jag tror knappast att han ens var i närheten av några sådana omdömen om den eritreanske presidenten Esaias Afewerki. Det han framfört, vad jag har förstått, handlade om försiktiga – men berättigade – krav på pressfrihet och demokratiska reformer.

Jag heter Anna Serner och är VD för TU och företräder den svenska dagspressen. I Sverige har vi haft förmånen av en lång tradition av tryck- och yttrandefrihet och vi betraktar detta som en självklarhet. För oss som tidningsutgivare är fallet Dawit Isaak inget annat än en stor skandal. En svensk medborgare och publicist hålls fängslad utomlands i åratal efter att ha propagerat för yttrandefrihet!

Vi på TU har varit engagerade i Dawits öde i åtskilliga år nu – utan framgång. Otaliga gånger har vi besökt Eritreas ambassad och lämnat över vårt protestbrev. Ibland har breven tagits emot, ibland har vi mötts av en igentejpad ytterdörr. Och vi lever i dag – mer än åtta år efter att han första gången arresterades – i ovisshet om Dawits öde. Det enda vi vet är att han inte är fri.

Och just därför måste vi nu alla intensifiera vårt engagemang för Dawit ännu mer. De senaste månaderna har bjudit på en fantastisk uppslutning kring Dawits sak; fem svenska chefredaktörer gick samman i ett gemensamt upprop, omkring 200.000 människor har skrivit på, det finns listor i sociala medier och det går inte en dag utan att Dawit omnämns i massmedierna. Och parallellt med detta fortsätter såväl UD som vi organisationer i Nätverket för Dawit oförtrutet vårt arbete.
MEN nu måste vi öka tempot! Det kan vi alla göra genom att använda oss av den för oss så självklara press- och yttrandefrihet som Dawit Isaac kämpade för.

Diktatorer och envåldshärskare skyr och fruktar yttrandefrihet, offentlighet och uppmärksamhet. Just därför måste den eritreanska regimens övergrepp mot Dawit Isaac ställas i fortsatt blixtbelysning.

Det är viktigt att vi alla tillsammans fortsätter stötta och uppmuntra varandra för att hålla liv i kampen för att få Dawit Isaak frigiven. Därför uppmanar jag svenska medborgare att fortsätta skriva på upprop.

Därför uppmanar jag svenska dagstidningar och andra medieföretag att fortsätta uppmärksamma fallet Dawit Isaak för att bidra till hans frigivning.

Därför uppmanar jag svenska politiker att fortsätta göra allt som står i er makt för att få Dawit Isaak frigiven.
Högljudda kampanjer och tyst diplomati i kombination. Låt våra gemensamma ansträngningar bli droppen som urholkar stenen.”

På demonstrationsplatsen var en container placerad för att symbolisera de tortyrmetoder som används i eritreanska fängelser där fångar trycks in i containrar som ställs ut i öknen. Under vintern blir det extremt kallt och i sommarvärmen blir det olidligt hett.”

Bland talarna den 28 april fanns Leif Öbrink, god vän till Dawit och ordförande för stödkommittén Free Dawit, Mustafa Can, journalist och författare, Hans Larsson, ordförande Sveriges Tidskrifter,Anders Ahlberg, chefredaktör Medievärlden, Urban Löfqvist, Reportrar utan gränser, Arne König, vice ordförande, Journalistförbundet, Mats Söderlund, ordförande, Författarförbundet, Helena Bargholtz, riksdagsledamot, Folkpartiet Liberalerna, Anna Serner, VD, TU, Ola Larsmo, författare och ordförande i Pen, Lise Bergh, generalsekreterare Svenska Amnesty, Bosse Stömstedt, fd chefredaktör Expressen, med flera.

Dawit Isaak har snart suttit fängslad i åtta år, utan åtal eller rättegång. Hans fall är en uppenbar kränkning av de mänskliga rättigheterna och av yttrande- och pressfriheten. De organisationer som deltar i manifestationen 28 april är djupt bekymrade för Dawits hälsa och uppmanar den eritreanska regeringen att låta Dawit Isaak återvända till Sverige för att återförenas med sin familj och få nödvändig medicinsk behandling.

Organisationerna i mediekampanjen protesterar varje vecka hos vid besök på Eritreas ambassad och har tagit upp Dawit Isaaks fall både med den svenska regeringen och med EU.

Bakom mediekampanjen för Dawit Isaak står Publicistklubben, Journalistförbundet, Stödkommittén Free Dawit, TU (Tidningsutgivarna), Sveriges Tidskrifter, Svenska PEN, Reportrar utan gränser, Författarförbundet och tidningen Expressen.

Bilder från manifestationen på Flickr (CC-licens)

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.