Den 29 januari skrev TU till statsminister Fredrik Reinfeldt för att uppmärksamma de hot och övergrepp som från turkiska politiker och myndigheter riktats mot den turkiska tidningsgruppen Dogan. Den 12 februari kom det ett brev med svar från Utrikesdepartementet. I brevet skriver UD att man agerar i frågan.
UD skriver bland annat:
”Från svensk sida följer vi framför allt genom vår ambassad i Ankara den skatterättsliga processen mot Dogan-gruppen. Vi tar också del av den information vi får genom EU-kommissionen. I dess senaste framstegsrapport om Turkiet framhålls bland annat att processen kan undergräva företagets ekonomiska livskraft, och därmed i praktiken också påverka pressfriheten.”
”Sverige och EU har fortsatt att inom ramen för Turkiets EU-förhandlingar ställa krav på stärkt respekt för yttrandefrihet, i enlighet med det förhandlingsramverk som ligger till grund för anslutningsprocessen. Detta uppmärksammas bland annat i EU:s rådslutsatser om Turkiet från den 8 december. Utrikesminister Carl Bildt har även regelbundet tagit upp frågorna med Turkiets utrikesminister, exempelvis vid ett möte mellan EU och Turkiet på ministernivå som ägde rum den 25 november, där också Dogan-processen berördes.”

pdfTa del av TU:s brev till Fredrik Reinfeldt här
pdfTa del av TU:s brev till Turkiets ambassadör Zergün Koratürk här

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.