Dawit IsaakDen 5 september 2012 är det fyra tusen (4000!) dagar sedan den svenske journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea. Fyra tusen dagar är nästan elva år i fängelse. Elva år utan åtal, försvar eller rättegång.
Vi uppmanar alla TU-medlemmar att den här dagen uppmärksamma Dawit på opinionsplats, ta in pluggannonser, att skriva ”4000 dagar” i era Facebook-statusar och att protestera på Twitter genom att använda hashtaggen #fyratusen. Sprid och bjud gärna in alla ni känner till det Facebook-evenemang som SJF lagt upp och som TU är en av undertecknarna till!

Vi på TU och de övriga i Dawit-gruppen engagerar oss i Dawit Isaak eftersom det handlar om en uppenbar kränkning av mänskliga rättigheter och av pressfriheten. Vi protesterar varje vecka hos Eritreas ambassad och har tagit upp Dawit Isaaks fall både med den svenska regeringen och med EU. Vi är allvarligt bekymrade för Dawit Isaaks hälsa och uppmanar den eritreanska regeringen att låta honom återvända till Sverige för att återförenas med sin familj.

Bakom mediekampanjen för Dawit Isaak står Tidningsutgivarna, Publicistklubben, Journalistförbundet, Stödkommittén Free Dawit, Sveriges Tidskrifter, Svenska PEN, Reportrar utan gränser, Författarförbundet och Tidningen Expressen.

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.