Enligt EU-kommissionens statsstödsregler ska väsentligen nya tjänster som offentliga programföretag planerar förhandsgranskas av en oberoende myndighet. Kraven som ställs är främst att tjänsterna ska ha relevans för public service-uppdraget och inte samtidigt slå undan benen för privata alternativ.

Ett flertal förhandsprövningar har genomförts i länder som Storbritannien, Tyskland, Österrike, Nederländerna, Finland, Danmark och Norge, men hittills ingen i Sverige. De flesta av dessa bedömningar har gett grönt ljus åt de planerade tjänsterna, men i några fall har myndigheterna stoppat dem. I andra fall har tjänsterna förändrats för att minska deras marknadspåverkan.

Varför har inga nya tjänster förhandsprövats i Sverige? Vad hade blivit utfallet om SVT:s nya digitala tjänster såsom Nyhetsappen, Edit, Opinion och Recept hade förhandsgranskats innan lansering?

TU har gett konsultföretaget Copenhagen Economics i uppdrag att göra en oberoende förhandsgranskning av dessa fyra SVT-tjänster – i efterhand.

Rapporten presenteras vid en presskonferens på TU, Kungsgatan 62, tisdagen den 24 november kl 09.00 – 10.00.

Välkomna!

Jeanette Gustafsdotter, VD TU, 070-624 45 56
Per Hultengård, Chefsjurist TU, 070-815 75 29

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.