Det förekommer många rykten, felaktiga påståenden och missuppfattningar i den pågående debatten om förhandsprövning av nya tjänster från public service. Här kan du ta del av TU sagt och tyckt i frågan:

 

TU anser att public service spelar en mycket viktig roll. Vi menar att dagspressen också spelar en viktig roll. Båda dessa aktörer utgör ett fundament i en öppen demokrati. Därför är det  viktigt att båda dessa aktörer ges rätt villkor för att kunna utföra sitt uppdrag. Det är en självklarhet att båda ska finnas på webben, där deras läsare/tittare/lyssnare finns.

Vi anser att licenspengarna (6,7 miljarder år 2010 enligt Radiotjänst) ska gå till att public service säkerställer en oberoende röst för ett öppet och demokratiskt samhälle. Det är deras uppdrag. När pengar satsas på nya tjänster så är det därför rimligt att de anmäls till en oberoende granskning som säkerställer att tjänsterna ligger inom uppdraget.

TU har inte kritiserat public service för att lägga ut nyheter på webben (vilket Mats Svegfors felaktigt påstår i debatt med kulturministern). TU vill däremot säkerställa att nya tjänster som inte rör public service-uppdraget inte heller riskerar att påverka marknaden.

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.