Utan yttrande- och åsiktsfrihet har vi ingen fullvärdig demokrati. Att stå upp för pressfrihet är därför att försvara demokratin, skriver TU:s vd Jeanette Gustafsdotter på Pressfrihetens dag.

I år är det 100 år sedan riksdagen beslutade att ändra grundlagen och införa allmän och lika rösträtt – fullvärdig demokrati. Och några år senare, i andrakammarvalet 1921, fick kvinnor äntligen rösta på samma och lika villkor som män.

Men vägen till demokrati var både brant och allt annat än lättrampad. Den kantades av politiskt motstånd, kravaller och intensiv debatt. Och mitt i allt detta fanns den fria pressen.

I dag på Pressfrihetens dag kan det alltså vara värt att påminna om den fria publicistikens roll för demokratin och hur tätt sammanflätade de två är. Förra året publicerade den ansedda vetenskapliga tidskriften Science en artikel där forskarna kunde visa att personer som tagit del av nyhetsmedier oftare tar ställning offentligt i specifika samhällsfrågor och oftare deltar i politiska diskussioner än vad de annars skulle göra.

Artikeln i Science gäller USA och politiska frågor på nationell nivå. Men hur ser det ut lokalt och i Sverige? Via Jonas Ohlssons och SOM-institutets västsvenska forskning vet vi att även den lokala demokratin gynnas. Vi vet att intresset för politik är klart högre bland dem som regelbundet läser en morgontidning än bland dem som inte gör det. Utöver det vet vi att tidningsläsare i högre utsträckning än övriga kan ta ställning till politikers och institutioners prestationer. Tidningsläsare är kort sagt bättre rustade att utöva sina demokratiska rättigheter än andra – och det även med hänsyn tagen till ålder, politiskt intresse, utbildningsnivå och socioekonomisk tillhörighet.

Tillsammans bildar de grundlagsskyddade medierna ett system som gör det möjligt att föra en samhällsrelevant debatt och granska kritiskt. Det möjliggör en fungerande yttrande- och åsiktsfrihet. Utan dessa rättigheter i ett fungerande system har vi ingen fullvärdig demokrati.

Därför är det alltid en glädje att uppmärksamma den internationella dagen för pressfrihet. En dag där vi belyser pressfrihetens grundläggande principer lite extra. Att stå upp för pressfrihet är att försvara demokratin.

Krönika Medievärlden 3 maj 2018

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.