Tryck- och yttrandefrihet
En av demokratins grundpelare är tryck- och yttrandefriheten som är reglerad i den svenska grundlagen. Några hörnstenar i lagstiftningen är offentlighetsprincipen, meddelarskyddet, förbudet mot censur, den ansvarige utgivarens unika ställning och den speciella tryckfrihetsprocessen. Tryck- och yttrandefrihet är en av TU:s viktigaste uppgifter.

Krafttag krävs mot hot mot journalister och det fria ordet
Fallet med Theodor Engström och mordhotet mot SVT:s vd Hanna Stjärne visar att många mediechefer och journalister i dag lever med konstanta dödshot, skriver styrelsen för Utgivarna.
Remissvar om EU:s förordning på internet– kompletteringar och ändringar i svensk rätt
I yttrandet slår vi fast att vi delar uppfattningen om behovet av att kunna ingripa mot spridning av terrorisminnehåll – men att kunna begära avlägsnande av innehåll innebär samtidigt en ingripande åtgärd.
TU yttrar sig om EU-direktiv
EU-kommissionens förslag till direktiv om skydd för personer som deltar i den offentliga debatten mot uppenbart ogrundade rättsprocesser och rättegångsmissbruk.
TU stödjer starkare straffrättsligt skydd för hotade journalister
TU har yttrat sig över den statliga utredningen om hot mot bl a journalister och tillstyrker utredningens förslag om att införa en särskild straffskärpningsgrund.
TU står bakom principiellt viktigt beslut om Realtid.se
Stämningsansökan mot Realtid.se avvisad, men samtidigt kan företagets ägare driva fallet vidare personligen. TU ser positivt på domen. Dock kvarstår grundproblemet.