Tryckfrihetsförordningen firar 250 år.

250
Det fria ordet är ett fundament för demokratin. Men historien har visat att svenska tryckfriheten inte viker sig för hot. Inte då, inte nu och inte i framtiden. En grundförutsättning för det är ett system som håller även när den utsätts för mörka krafter. Tryckfrihetsförordningen som fyller 250 år i år är en sådan förutsättning.
Det är den grunden, den förutsättningen vi vill visa fram genom den här utställningen. Tryckfriheten skyddar medierna, konst och kultur. Den skyddar dig och mig. Att lyfta fram dessa viktiga frågor tillsammans med Kulturhuset Stadsteatern kändes därför självklart.
Sverige har världens äldsta tryckfrihet. Det är ett våra viktigaste kulturarv. Låt tryckfrihetsåret 2016 bli ett år då vi begrundar det

Första
förordningen

Sverige fick sin första tryckfrihetsförordning den 2 december 1766. Det var en förordning ”angående Skrif- och Tryck-friheten” och gällde i hela det gemensamma svensk-finska riket. Foto: KB-repro

Jubileumstidningen: Om tryckfriheten i verkligheten

53 publicister från TU:s medlemsföretag återpublicerar här reportage och artiklar som granskat dem som har makten. Utan vår tryckfrihet hade artiklarna inte varit möjliga. De kanske inte ens är möjliga i dagens Ungern eller i vårt grannland Polen.
Alla artiklar är publicerade av dagstidningar, både i tryckt och digital form. Men de hade lika gärna kunnat vara hämtade från radio, tv och webben. De har gjort att fusk avslöjats, maktmissbruk och korruption inom näringsliv och politik uppdagats samt att dolda agendor förts fram i ljuset.
Och tryckfriheten har gjort granskningarna möjliga genom att skydda journalister, redaktörer och tidningsägare.
"Ibland måste man ta ställning"

”Ibland måste man ta ställning”
Thomas Mattson, Expressens chefredaktör i TUs jubileumstidning.

Vill du läsa tidningen i fullskärmsläge eller kunna spara tidningen som PDF? Klicka här.

Här under finns skärmversionen av tidningen. Bläddra här eller läs den i fullskärmsläge här!

<iframe style="border: 1px solid #777;" src="https://indd.adobe.com/embed/02107cbd-c074-4274-a799-51103af62078?startpage=1&allowFullscreen=false" width="730px" height="517px" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Ordets akt

Förra året utsattes var tredje svensk redaktion för hot, hat och trakasserier. Den tryck- och yttrandefrihet som många av oss tar för given är hotad. Men historien visar att den svenska tryckfriheten inte viker sig för hot. Inte i går, inte i dag och inte i morgon.
På kulturhuset i Stockholm invigdes i maj utställningen Ordets akt. Den är skapad av curatorn Aura Seikkula och scenografen Peter Holm och var en konceptuell blandning av löpsedlar, artiklar och videoinslag som syns både i och utanför Kulturhuset Stadsteatern. 
<a title="Ordets akt - TF 250 år. Invigning utställning 2 maj -16" href="https://www.flickr.com/photos/tu_medier/albums/72157667838078796" data-flickr-embed="true"><img src="https://c4.staticflickr.com/8/7478/26187382043_ebf75418e0_z.jpg" alt="Ordets akt - TF 250 år. Invigning utställning 2 maj -16" width="427" height="640" /></a><script async src="//embedr.flickr.com/assets/client-code.js" charset="utf-8"></script>

Alla var där!
Premiär på Ordets akt.

Stor uppslutning den andra Maj när Ordets akt hade premiär på kulturhuset. Här kan du se alla bilderna.

Pin It on Pinterest