Debattartikel SvD 30 dec 2015: Många riksdagsledamöter svarar positivt på påståenden som i praktiken innebär att tryck- och yttrandefriheten inskränks. Vi har all anledning att vara bekymrade, skriver Jeanette Gustafsdotter och Per Hultengård, TU, i en debattartikel i SvD idag.
Nästa år är det 250 år sedan 1766 års riksdag beslutade att införa tryckfrihet i Sverige. Hur väl vi förvaltar detta arv?
Från TU:s sida har vi de senaste tio åren undersökt riksdagsledamöternas inställning till tryck- och yttrandefriheten genom en attitydundersökning, som utförts av TNS Sifo. Riksdagsledamöterna har – via telefonintervjuer – fått ta ställning till tio påståenden som alla har det gemensamt att de innebär en begränsning av tryck- och yttrandefriheten. De har kunnat välja mellan svarsalternativen ”Mycket bra”, ”Ganska bra”, ”Ganska dåligt”, ”Mycket dåligt” och ”Tveksam, vet ej”
För den som tycker att det här med tryck- och yttrandefrihet är viktigt, så har resultaten hittills inte varit direkt upplyftande.
Här kan du läsa hela debattartikeln.
TU redovisar hela undersökningen i samband med riksdagsseminarium den 20 januari.