Hearst Newpaper har sedan 2016 en enhet kallad Hearst DevHub där ett mindre team av journalister med programmeringskompetens tar sig an journalistik utifrån en kod-baserad metod för att kunna skapa innehåll.

Fokus för DevHub är att arbeta med redaktionell teknik genom att bygga verktyg för att skala nya funktioner, utveckla möjligheterna till visuellt berättande och olika självbetjäningsmallar som nyhetsredaktionerna sedan kan använda på egen hand.

Hearst har i alla utvärderingar sett mycket kraftig utväxling på insatserna. Enligt egna beräkningar skapar dessa datadrivna projekt fyra gånger större räckvidd som vanliga artiklar och har därutöver 18 gånger högre omvandlingsfrekvens. När det gäller att få passiva läsare att bli betalande prenumeranter är denna typ av interaktivt datadrivet arbete därmed helt överlägset för Hearst.

Framöver kommer fokus inte oväntat att ligga på AI och automation. En journalist som arbetar med AI kan bli mer effektiv och öka både kvantitet och kvalitet. Logiken är den samma som i andra branscher där det intellektuella innehållet begränsas av resurstillgång. Hearst som både vill arbeta innovationsdrivet och försiktigt kallar sin väg för Sandwich-metoden, då människor ska finnas på båda sidor av det AI-genererade innehållet. Det betyder att människor kommer på idéerna, tänker kritiskt kring dem och sedan gör den sista kontrollen samt redigerar om nödvändigt innan publicering.

Exempel på användbara AI-drivna funktioner som Hearst utvecklar är:

  1. Radar: Automatiserade bevakningar av webbkällor för att hitta nyheter snabbare, på det vis minskar arbetsmomenten samtidigt som hastigheten ökar. Resultatet blir fler scoop som ökar produktens värde.
  2. Producer-P: En tjänst som hjälper redaktörer att snabbt hitta rubriker som är sökmotoroptimerade.
  3. Chowbot: Rekommendationstjänst för lokala restauranger som bygger på recensioner av San Franciscos Chronicles eget mat- och vinteam och andra tillgängliga guider. Nyttan för användaren är att källans trovärdighet ökar. Avsikten är att utveckla detta koncept till ytterligare områden.

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.