The European Broadcasting Union har genomfört en omfattande studie och publicerat en rapport som bland annat bygger på en mängd intervjuer med ledande befattningshavare i Europas främsta mediehus. INMAs Sonali Verma sammanfattar innehållet.
Den tydligaste effekten av generativ AI förväntas bli att produktionen av nyheter kommer att förändras drastiskt. Sedan går åsikterna isär huruvida mediers roll som aktiv förmedlare gällande urval av nyheter kan bibehållas eller om det kommer bli användarna som själva styr vilka nyheter som de får ta del av. Vissa tror att AI främst kommer att påverka journalistiska arbetsprocesser och verktyg, och andra förutspår en mer djupgående förändring i kommunikationsvanor och informationssystem. Istället för en modell där medierna ”pushar” ut nyheter till publiken, menar de senare att vi kommer få ser mer av en ”pull”-modellen, där publiken själv väljer format och sätt att interagera med nyheter.
I det stora hela är tongångarna förhållandevis optimistiska då mycket av det goda kan behållas, samtidigt som nya värden kan skapas. Förhoppningen är att journalister kommer att kunna lägga mer energi på kvalitativ research och mindre på enklare produktion och därigenom skapa större läsarvärden.