Nu när Trump 2.0 närmar sig de 100 dagarna går det att ana hur påverkan på nyhetsmedier kan komma att bli. Motståndskraften i branschen ser samtidigt ut att växa, och det dyker upp allt fler nya initiativ, både inom affärstänk och AI-lösningar. Om detta och mycket annat rapporterar vi i månadens Marknad och insikt.
Earl Wilkinson vd för IMNA beskriver i PressGazette hur det under Donald Trumps första tid vid makten har etablerats en allians mellan Tech-jättarna och Vita Huset med udden tydligt riktad mot nyhetsmedier globalt. Målsättningen är alltså bredare än USA. Genom att minska upphovsrättsskydd till förmån för techbolagen pressas nyhetsmedierna. Den internationella påverkan handlar bland annat om att befintliga avtal med Meta och Google kan bli svåra att förnya framöver. Därutöver, ifall länder eller EU kräver skatt på techjättarnas annonsintäkter kan den amerikanska staten komma att se det som handelshinder och dra in frågan i tullstriden.
Trump kommenterar mediers utveckling. Donald Trump uttalar att han ser ”positiva” tendenser i hur medier utvecklas. Speciellt nämner han Jeff Bezos styrning av The Washington Post. Det han menar har ”förbättras” gäller aktörer med koppling till big-tech. I övrigt är Trumps bild att medier är oförändrat kritiskt inställd till hans administration.
Nedläggningen av VOA. När det gäller kanaler Vita Huset självt kontrollerar rapporteras det att den kinesiska regimen firar presidentordern rörande nedläggning av Voice of America och Radio Free Asia.
Beslutet stöter dock på visst motstånd och frågan verkar nu hamna i domstol då det uppges strida mot konstitutionell och federal lag. Tills frågan är avgjord verkar det därför bli fortsatta sändningar trots allt. Columbia Journalism Review beskriver händelseförlopp och bakgrunden detaljerat. Vita Huset meddelar också att finansieringen tillsvidare har återupptagits efter ett domstolsbeslut i frågan.
Patrick Sonns-Shiongs planer för LA Times. Anställda på LA Times misstänker att miljardären avser att omvandla tidningen på ett sätt som möjliggör för honom att styra den journalistiska processen. Ett av hans mål uppges vara att i artikelform kunna marknadsföra andra verksamheter i Sonns-Shiongs koncerner.
Fler rapporter om ”Trump-Bump”. Vox Media med titlar som The New York Magazine och The Verge rapporterar att inflödet av nya prenumeranter ökat med 350 procent sedan Donald Trump tillträdde. Artikeln innehåller också en intervju om Vox strategier i rådande läge med redaktören Swati Sharma.
Googlestudie ifrågasätts. Google hävdar att nyhetsmaterial inte skapar något betydande värde för företaget, bevisen för detta lyfts fram i en egen studie. Bakgrunden är naturligtvis ersättningskraven som ställs mot Google. Chris Duncan tidigare VD på Bauer Media har analyserat rapporten och presenterar slutsatserna i denna artikel i PressGazette.
Inspiration
Greg Piechotas avslutningsanförande på INMA Subscriptions Summit 2025 i Amsterdam fokuserade på hur medier behöver tänka om för att anpassa sig till den dynamiska och kreativa trenden. Förutsättningarna finns då dagens unga konsumerar väldigt mycket innehåll och dessutom faktiskt är beredda att betala för detta. Problemet är att yngre vänder sitt fokus till andra kanaler, detta då traditionella nyhetsföretag, enligt Piechota, inte serverar nyheter lika aptitligt. I artikeln ges flera förändringsförslag och länkade exempel från olika länder.
Billy Carney, grundare av RoccaNews som vuxit snabbt i en ung publik presenterar liknande rekommendationer som Piechota. Det handlar om att utmana traditionella dogmer i branschen, hantera omfattande missinformation och möta mottagarna där de befinner sig och i de format de föredrar. Mer om RoccaNews finns att läsa om i denna artikel från PressGazette.
Amerikansk politisk bevakning lockar läsare i Europa. The New York Times har genom avtal med ett antal större tidningar i Europa tillgängliggjorts för läsare genom buntning. Danska Politiken är en av aktörerna som deltar. Efterfrågan har visat sig stor och drivs av en vilja att få ta del av en direkt kanal till den omvälvande händelseutvecklingen i USA. På det vis sprids ”Trump-bump:en” utanför landets gränser.
Nytänkande för att locka de unga. Newsreel är en nyhetsapp som genom spelifiering vill skapa en underhållande nyhetsupplevelse som kan locka unga från de sociala plattformarna. Användarupplevelsen liknar den populära språkinlärningsappen Duolingo men formatet har också inspirerats av Snapchat. Upplägget bygger på ett begränsat antal nyhetsberättelser som delas upp och där läsaren även får svara på frågor om innehållet. Användaren belönas om läsningen fullföljs och om svaren på frågorna är korrekta.
Skapandet av vanor. Spel, korsord med mera bygger vanor som kan stödja prenumerationsaffären. Detta har blivit alltmer erkänt och IMNA beskriver mekanismerna ytterligare i denna artikel där tre exempel från tidningsvärlden också lyfts fram.
Kvalitet före kvantitet. När IMNA sammanfattar Building Direct Audiences Master Class som arrangerades i mars framträder en tydlig utvecklingstrend där utgivare lägger allt större fokus på att hitta rätt publik snarare än att nå ut maximalt. Ett viktigt mål är att skapa en trogen publik som inte behöver använda söktjänster eller sociala medier för att ta sig till nyhetstjänsterna.
Nyhetsbrev som skapar relationer. Nyhetsbrev kan om de används på rätt sätt öka prenumeranters lojalitet och engagemang. För att åstadkomma önskad effekt krävs dock tydlig personifiering av anslag och innehåll, läs här om hur man kan gå till väga.
Vägledning till framgångsrik försäljning. Sju grundläggande principer som kan användas för att driva prenumerationsaffären. Principerna presenterades av Kune Campbell, som skrivit boken E-Commerce Growth Strategy, på INMA Media Subscriptions Summit in Amsterdam. Även IMNA:s Greg Piechota presenterar ett antal riktlinjer som kan användas för att driva prenumerationsaffären, han väger också olika prioriteringar mot varandra. I presentationen visades även statistik som stöder resonemangen.
De 10 mest innovativa medieföretagen 2025. Fast Company har listat de företag i branschen som står för det tydligaste nytänkandet. Det handlar om tidningar som Minnesota Star Tribune som gör en framgångsresa med stöd av nya idéer. Det handlar också exempelvis om företag som Subtext som stöder journalister att hålla kontakten med sina läsare.
Lokalmediers räckvidd växer i Storbritannien. PressGazette presenterar nya siffror över utvecklingen för de största lokaltidningarna i landet. Tidningarna är framförallt koncentrerade till tre koncerner. Även om utvecklingen per titel skiljer sig mycket åt ser man på koncernnivå att räckvidden ökar för alla tre. Däremot är bilden mer fragmenterad när det gäller tiden som läsarna ägnar sina lokaltidningar. Newsquest har här lyckats mycket bra medan framförallt Reach uppvisar tydligt fallande siffror.
Även InPublishing skriver positivt om lokalmediers utveckling i Storbritannien men lyfter snarare fram nya aktörer med nya tankar och affärsmodeller.
AI
Hur AI omformar nyhetsbranschen. Reuters institute arrangerade nyligen panelsamtal kring AI:s påverkan på verksamheterna och samhället i stort. Slutsatserna sammanfattas i fem övergripande områden.
Många läsare är skeptiska till AI. Poynter och the University of Minnesota har undersökt hur människor ser på AI inom journalistiken. Resultatet visar exempelvis att varannan är ovillig att använda AI chatbot för att inhämta nyheter från sin nyhetstjänst. Deltagarna i undersökningen fick också svara på frågor om hur de tror medier arbetar med AI.
Domstolsprocessen mot OpenAI fortskrider. OpenAI har försökt att få processen där The New York Times stämt bolaget för upphovsrättsbrott, avskriven. Detta avvisas nu av en domstol i New York och processen kan fortskrida.
Mediekoncernerna väljer sina AI-partners. För att kunna erbjuda halv eller helautomatiserade funktioner har ett antal stora mediekoncerner valt sig en samarbetspartner: Financial Times rapporterar att The Independent skall arbeta med Google AI, Financial Times har för egen del valt OpenAI. Valet av partner kan visa sig kritiskt och svårt, flera faktorer har betydelse. Och vissa aktörer som Google och Apple har eller har haft betydande problem med sina tjänster. The Independent skriver också själva om samarbetet.
Ramavtal för AI. Branschorganisationen News/Media Alliance har tecknat ett ramavtal med ProRata AI som organisationens medlemmar kan avropa. I avtalet anges kostnader och hur intäkter skall delas.
AI som stöd i journalistiskt arbete. Journalister från ProPublica använde generativ AI för att granska ett större datamaterial som använts politiskt av senatorn Ted Cruz. Genom att kreativt AI-granska databasen kunde det påvisas hur felaktiga slutsatser hade dragits.
AI-assisterade reportrar. Brittiska Newsquest har nu 36 reportrar som med hjälp av ett AI-drivet system effektivt skriver om pressmeddelanden och annan öppen information till publicerbara nyhetsartiklar. Enligt Newsquests redaktionella utvecklingschef Toby Granville görs denna satsning för att frigöra resurser som sedan används för skapande av mer originalinnehåll.
AI-verktyg för videoproduktion. Reuters lanserar Reuters AI Suite, ett verktyg för videoproduktion. Syftet är att optimera videoarbetsflöden, förbättra produktionseffektiviteten och öka innehållsvärdet. Fokus har också lagts på tillgänglighet genom API och plattformar.
AI-assistent för väderprognoser. Ringier Slovakien har tillsammans med Google News Initiative skapat ett upplägg för personifierade lokala väderprognoser. Lösningen kan framöver utvecklas till fler områden.
5 tendenser. The Fix presenterar kortfattat fem förutsägelser för hur de senaste framstegen inom AI förändrar villkoren i nyhetsbranschen.
Konjunkturen
Det rådande makroekonomiska läget är milt uttryckt rörigt. Under den senaste månaden har ekonomiska bedömare tvingats ta hänsyn till dramatiska och hastigt förändrade förutsättningar. Bakgrunden är att det inte främst är ekonomisk dynamik som sätter agendan utan snarare politiska beslut, beslut som i sin tur styrs av prioriteringar som generellt sett är väldigt svåra att ta till sig för ekonomskrået.
I mars var storbankernas prognoser nästan helt eniga med Riksbanken att rådande styrränta skulle gälla hela 2025. Nu har Handelsbanken ändrat sin prognos och tror på ytterligare tre sänkningar så att styrräntan hamnar på 1,5 procent vid nästa årsskifte. Övriga banker ligger kvar, minskar mindre eller har inte uppdaterat sina siffror i april. Morningstar sammanfattar det svårbedömda läget.
Även om framtiden är väldigt svårbedömd är en konsekvens enkel att förutse och det är att tron på stabilitet minskar. Utan förutsägbar utveckling och hållbara spelregler ökar risker markant, vilket i sin tur minskar investeringsviljan. Uteblivna investeringar leder till ökat sparande på kort sikt och lägre produktivitetsutveckling på längre sikt, vilket i båda fall dämpar ekonomisk tillväxt. Därtill finns en oro för att kapital kommer att lämna USA om landet nu kan ses som en mindre trygg placering. Om avsättningen för amerikanska statsobligationer sviktar, vilket det fanns tecken på under vecka 15, kan situationen förvärras radikalt när USA löpande måste finansiera sin statsskuld och placerare vill prioritera säkra investeringar.
I nedanstående tabell visas hur Konjunkturinstitutet spår framtiden, siffrorna presenterades i mars och innebar betydande förändringar mot närmast föregående prognos i december 2024. Efter de senaste händelserna kan man dock förvänta sig att nästa uppdatering i juni kan bli minst lika drastisk. Det är som sagt mer komplicerat än vanligt att spå makroekonomi.
Nyheter i korthet
Bluesky utvecklar sin tjänst för att möjliggöra för publicister att enklare spåra hänvisningstrafiken som kommer från inlägg.
Journalism.co.uk skriver om Michael MacLeod som ger ut nyhetsbreven The Edinburgh Minute och The London Minute. Han har snabbt skapat en betydande prenumerationsstock och inspirerat till motsvarigheter i exempelvis Australien.
Financial Times lanserar nu Appetites som skall bli hemadressen för mat- och dryckesreportagen som publiceras i FT Weekend Magazine, HTSI och FT Globetrotter.
Times Media lanserar en föräldraportal kallad Parenting Hub som blir ett stöd i föräldraskap och alla de val som föräldrar behöver göra tillsammans med sina barn under uppväxten.
Luuk Lagerwerf professor på VU University Amsterdam har studerat hur vinkel på rubriker påverkar läsarnas klickbenägenhet.
WAN-IFRA och FIPP har ingått i en strategisk allians för att gynna samarbete och innovation i branschen.
Franska Le Monde har tecknat bundlingsavtal med streamingjätten MAX och är därmed den första stora tidningen som börjat samarbeta på detta vis med streamingjättarna.
The Economist har nyligen genomfört sin första varumärkeskampanj på länge. För att utvärdera resultaten har nya mätetal tagits fram.
The Independent presenterar två nya initiativ. En studio för att för att utveckla ljud- och videoinnehåll och Bulletin, en AI-stödd nyhetsservice.
WAN-IFRA har presenterat Digital Media Awards 2025 för Amerika och Afrika. Läs vilka de olika vinnarna är och vad de prisas för.
Massimo Barsotti från italienska Eidosmedia skriver om hur influensers utvecklats till nyhetskanaler och hur bristande fakta- och bakgrundskontrollerna ofta är.