Nyhetsredaktioner, ansvariga utgivare och enskilda journalister har en nyckelroll i relation till det fria ordet och den offentliga debatten. Under 2010-talet har svenska tidningar, mediehus och journalisters utsatthet uppmärksammats alltmer såväl i undersökningar som i den offentliga debatten. Hot riktade mot nyhetsredaktioner, ansvariga utgivare och enskilda journalister är inte bara ett stort arbetsmiljöproblem, utan också allvarliga brott som i ett större perspektiv hotar demokratin.
Polisen tilldelades hösten 2021 ett regeringsuppdrag rörande hatbrott och andra brott som hotar demokratin, som även innefattar brott mot journalister inom ramen för verksamhetsområdet demokrati- och hatbrott. Sedan den 1 augusti 2023 finns ett starkare straffrättsligt skydd vid hot mot journalister och deras närstående.
Tidningsutgivarna inledde under 2022 ett samarbete med Polisen – på nationell, regional och lokal nivå – för kunskapsutbyte och för att kunna göra konkreta insatser. Det handlar bland annat om att ge varandra en uppdaterad bild av hur resurser ser ut och vilka kontaktvägar som gäller. Tanken är också att utveckla lokal samverkan och utbyte, inte minst inom det brottsförebyggande arbetet.
I början av december 2022 hölls en första sådan träff i Göteborg, med företrädare för TU:s medlemmar i polisregionerna Väst och Bergslagen, samt medarbetare vid SVT och Sveriges Radio i samma område. I juni 2024 avslutades den regionala resan med ett möte i Malmö där TU och Polisen bjudit in mediehus och polis från regionen. Därmed har alla regioner haft möten. Tanken är nu att arbeta vidare med att rulla ut detta lokalt. Här kan Östra Fyrbodal polisområde (Trollhättan) fungera som best practice och detta arbete tar fart under hösten 2024.
Intresset har varit stort och arrangemangen mycket uppskattade bland både deltagare och arrangörer. Det har gett TU:s medlemmar bättre kunskap om hur Polisen är organiserad och arbetar med så kallad demokratihotande brottslighet, samt om hur polisen kan stötta vid hot eller i andra utsatta situationer, och förebygga sådana situationer. Det har också gett polisen information om vilka redaktionella verksamheter som finns inom de olika polisregionerna och om hotbilder mot redaktionerna.