Polisen i Västerås väljer att lägga ner utredningen om misshandel av en av Vestmanlands Läns Tidnings medarbetare. ”Det här är inte acceptabelt”, säger Jeanette Gustafsdotter, vd TU, i en kommentar till beslutet.

I slutet av april i år blev en VLT:s medarbetare utsatt för ett brandattentat mot hans bil. Några veckor senare sökte en för honom okänd man upp honom i hemmet. Den okände mannen slog då VLT:s medarbetare i ansiktet. Redan tidigare hade medarbetaren fått ta emot flera hotfulla meddelanden. Utredningen om brandattentatet lade polisen ner efter en vecka. Och nu kom alltså beskedet att utredningen om misshandeln också läggs ner.

Mediehusens branschorganisation TU – Medier i Sverige menar att händelsen måste tas på större allvar än vad Västeråspolisen gjort.

– Det här är inte acceptabelt. Hot och hat mot journalister och publicister – som bärare av yttrandefriheten och ytterst det öppna och demokratiska samtalet – är ett pågående samhällsproblem. Och här har det bokstavligen och bevisligen ägt rum – med direkt koppling till den journalistiska gärningen. Det här är inte ett allmänt avskrivningsärende, utan måste tas på större allvar, säger Jeanette Gustafsdotter, vd TU – Medier i Sverige.

Utredningen läggs ner trots att det finns vittnen till händelsen och ett signalement.

– Finns det ingen att delge misstanke om brott, så kan och skall det självfallet inte göras. Men det är inte ok att en journalist i Sverige år 2017 misshandlas i sitt hem och att Västeråspolisen – trots signalement och vittnesuppgifter – avskriver det som ett ärende bland alla andra. Det här kräver väsentligt mer av prioriteringar vad gäller polis och åklagares insatser för att komma vidare än att efter några veckor bara avskriva ärendet, säger Per Hultengård, chefsjurist TU.

KONTAKT

Jeanette Gustafsdotter (vd), 08-692 46 90, jeanette.gustafsdotter@tu.se

Per Hultengård (chefsjurist), 08-692 46 46, per.hultengard@tu.se.

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.