Vid Svenska Tidningsutgivareföreningens årsmöte i dag, den 25 april, valdes Anders Eriksson till ny ordförande. Han efterträder Victoria Svanberg (NWT Media) som haft posten sedan 2019. Anders Eriksson var tidigare vice ordförande och representerar Bonnier News.


Anders Eriksson, Bonnier News.

”Det är en spännande tid att av branschen ges förtroendet att axla detta uppdrag”, säger Anders Eriksson i en kommentar. ”Fri och oberoende journalistik är i en tid av åsiktskorridorer, fake news och faktaresistens viktigare än någonsin. Samtidigt utsätts förutsättningarna för journalistiken av stora utmaningar såväl affärsmässigt som politiskt, det senare genom lagstiftning på både nationell och EU-nivå. Det är viktigt att visa vilken omistlig roll fria medier spelar som informationsbärare i ett demokratiskt samhälle.”

Vid årsmötet omvaldes också Lina Hedenström (NTM) som vice ordförande och Fredric Karén (Schibsted) som ny på den posten.

Till ledamöter i styrelsen valdes:
Christofer Ahlqvist (Göteborgs-Posten), nyval
Jennifer Berger (Bonnier News), nyval
Anna Careborg (Svenska Dagbladet)
Lotta Edling (Bonnier News)
Mats Ehnbom (Norr Media)
Anders Eriksson (Bonnier News)
Lina Hedenström (NTM)
Karin Henriksson (Kungälvs-Posten)
Fredric Karén (Schibsted)
Thomas Mattsson (Bonnier News)
Jimmie Näslund (VK Media)
Nils Olauson (NTM), nyval
Pia Rehnquist (Bonnier News Local)
Mikael Rothsten (NWT), nyval

Till suppleanter i styrelsen valdes:
Felicia Ferreira (Dagen), nyval
Anna Sööder (Schibsted), nyval

”Jag ser fram emot att tillsammans med den övriga styrelsen och Tidningsutgivarnas kansli fortsätta att stärka de fria mediernas förutsättningar på en konkurrensutsatt marknad, värna allmänhetens rätt till information samt den grundlagsfästa tryck- och yttrandefriheten”, avslutar Anders Eriksson.

Om Anders Eriksson:
Vd och koncernchef för Bonnier News sedan 2016. Tillika vd för bland annat Expressen, Dagens Nyheter, Dagens industri, Sydsvenskan, Bonnier News Local och Bonnier Publications. Han är ordförande i Medieföretagen och sitter också i styrelser såsom Svenskt Näringsliv, Almega, Gota Media samt Bonnier News Business som inkluderar de internationella affärsmedieverksamheterna. Anders har en bakgrund på MTG 1994–1995, managementkonsult SIAR Bossard 1995–1998, Europachef på Razorfish 1998–2001, vd Melbourne IT Digital Brand Service 2001–2009, vd Bonnier Business Press International 2009–2011, vd Bonnier Business Press och styrelseordförande i danska Børsen 2011–2016. Sedan 2017 har han ingått som ordinarie ledamot i TU:s styrelse, vice ordförande sedan 2019.

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.