Ukrainian Media Fund inleder samarbete med German Marshall Fund. Samarbetet tillkännagavs under fredagseftermiddagen på den internationella medieorganisationen Wan-Ifras konferens i Taipei.

Ukrainian Media Fund (UMF) grundades i mars 2022 av Tidningsutgivarna, tillsammans med övriga nordiska medieorganisationer, samt Bonnier News och polska Gazeta Wyborcza Foundation, efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina. De senaste 15 månaderna har UMF stöttat ukrainska journalister och publicister i krigszonen – såväl ekonomiskt som med skydds- och arbetsutrustning, så att de ska kunnat fortsätta att utföra sitt viktiga uppdrag under extremt svåra förhållanden.

Sedan starten har den praktiska driften av UMF samordnats av Gazeta Wyborcza Foundation som säkerställt snabb leverans av ekonomiska medel och materiell till mottagarna i Ukraina. Med målsättningen att utveckla UMF:s arbete och bidra till att bygga upp oberoende ukrainska nyhetsmedier och bistå dem i den digitala transformationen, så inleds från och med den 1 juli 2023 ett samarbete med German Marshall Fund of the United States (GMF). Som en ledande transatlantisk bidragsgivande institution, med omfattande erfarenhet av arbete i Ukraina och Svartahavsregionen, ger GMF omfattande stöd till det civila samhället, demokrativerksamhet, oberoende medier och samförstånd och fred mellan Nordamerika och Europa.

”Vårt arbete med att säkra och bygga fria och oberoende ukrainska nyhetsmedier är viktigare än någonsin och det kan ske tack vare generösa bidrag från nordiska medieföretag och regeringar. Vi är glada och förväntansfulla över att German Marshall Fund och Ukrainian Media Fund inleder detta samarbete. GMF:s stora organisation, kunskap, kontaktnät och goda anseende kommer att bidra till vår fond på ett mycket bra sätt. Samtidigt vill jag rikta ett varmt tack till Gazeta Wyborcza Foundation för deras oumbärliga insatser”, säger Tidningsutgivarnas vd Johan Taubert.

Genom de medel som samlats in av Ukrainian Media Fund har omkring 200 ukrainska journalister varje månad kunnat kvittera ut lön och upprätthålla sitt arbete. Därtill har fonden levererat skydds- och arbetsutrustning nödvändig för att kunna verka i krigszoner. Förra året uppmärksammades Ukrainian Media Funds insatser av den internationella medieorganisationen Wan-Ifra genom utmärkelsen The Golden Pen of Freedom.

Mer information om fondens arbete finns här >>

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.