Nu har juryns val presenterats i en tv-sändning från Norrköpings Tidningar. Programmet slutade alldeles nyss med att Svenska Dagbladet fick Årets Dagstidning Helhetspriset. 

Under direktsändningen som just avslutats kommenterade Anna Careborg, chefredaktör och vd för Svenska Dagbladet, beskedet:

”Vi är så otroligt stolta och glada och det är fantastiskt att vårt arbete uppmärksammas i branschen, och särskilt under ett år när förutsättningarna varit så svåra.”

Juryns motivering till Årets Dagstidning – helhetspriset:

”För att inte bara lyckas med att behålla styrfarten, utan tvärtom accelerera en genomgripande förändringsprocess, har Svenska Dagbladet, vitaliserat det redaktionella arbetet och sin journalistik på flera olika sätt under det senaste året. En målmedvetenhet som imponerar – och som även har lönat sig på sista raden.” 

Övriga nominerade var Norr Media och Dagens Nyheter.

Övriga priser:

Årets Bevakning: Sörmlands Media

Juryns motivering: ”Det här var en bevakning som inte skulle få göras. Men Sörmlands Media avslöjade en omfattande mörkläggning som drabbade de mest utsatta under pandemin; de äldre. Granskningen som gjordes av Eskilstuna-Kuriren, Katrineholms-Kuriren och Södermanlands Nyheter, belyste också en skrämmande okunskap hos myndigheter om vår unika svenska offentlighetsprincip. Det här är årets viktigaste bevakning.” 

Övriga nominerade var Aftonbladet och Expressen.

Årets Affär och Innovation: Göteborgs-Posten

Juryns motivering: ”Genom ett vänligt, snyggt och enkelt tilltal, har tidningen skapat en win-win-win-situation för sig själva, sin annonsör och sina läsare. Göteborgs Posten har lyckats förena såväl affär som innovation, utan att tumma på vare sig läsarupplevelse eller existerande affär.” 

Övriga nominerade var Omni och Upsala Nya Tidning.

Årets Redaktion: Avesta Tidning

Juryns motivering: ”Årets redaktion flyttade från en ”deppig parkering” bakom matbutiken till nya lokaler på huvudgatan med stora fönster. Det var inte bara en symbolisk nystart, det var början på den slokande lokaltidningens återkomst. Avesta Tidning har skrivit lokaltidningshistoria –  och det är redaktionens starka engagemang och kraft som gjort det möjligt.” 

Övriga nominerade var Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet.

Juryn har bestått av Olle Zachrison, ansvarig digital nyhetsutveckling på Sveriges Radio, Charlotta Friborg, chef Riksnyheterna på SVT, Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete, Patrik Hadenius, förlagschef på Norstedts, Erik Modig, forskare vid Handelshögskolan, samt ordförande Viveka Hansson, programdirektör på TV4.

Hela sändningen kan ses på Tidningsutgivarnas Youtube-konto. Länk till denna finns också på Twitter på kontot @TU_medier 

Mer info:

Thomas Mattsson: thomas.mattsson@tu.se och 070-728 82 53

 

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.