Det nya mediepaket som kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) och kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L) presenterar i dag är ett välkommet stöd till landets nyhetsmedier och deras samhällsviktiga uppdrag under coronakrisen.

– Mediebranschen befinner sig just nu i ett mycket ansatt läge på grund av snabbt fallande annonsintäkter. Därför är de 500 miljoner som regeringen aviserar i dag ytterst välkomna. Stödet minskar risken för att den journalistiska bevakningen tunnas ut på fler ställen i landet. Samtidigt innebär stödet inte att vi är ur krisen, situationen är och kommer att vara fortsatt tuff för de flesta av landets tidningar, säger Victoria Svanberg, ordförande TU – Medier i Sverige och delägare i NWT-koncernen.

Regeringens, Centerpartiets och Liberalernas förslag innehåller ytterligare 500 miljoner kronor under 2020 för att stödja allmänna nyhetsmedier, både tryckta och digitala. Stödet tillförs anslaget för mediestöd för 2020 och kommer enligt regeringen att fördelas som ett nytt mediestöd, vilket innebär att det omfattar morgon-, kvälls- och gratistidningar.

– Nu är det otroligt viktigt att stödet kommer ut snabbt till branschen. Varje dag räknas. Det här stödet är tillsammans med det tidigare och regeringens beslut att avskaffa producentansvaret för returpapper centrala i säkerställandet av journalistisk bevakning i hela landet på både kort och lång sikt, säger Jan Fager, tf vd TU – Medier i Sverige.

– De fallande annonsintäkterna och de permitteringar de leder till ett allvarligt problem som slår rakt igenom hela branschen. Nedgången drabbar granskningar, uthålligheten och den fördjupande kapaciteten. Det hotar det demokratiska samtalet, säger Jan Fager, tf vd TU – Medier i Sverige.

Kontakt:

Jan Fager, tf vd TU – Medier i Sverige 0730-69 00 31, jan.fager@tu.se

Victoria Svanberg, ordförande TU – Medier i Sverige, victoria.svanberg@nwt.se

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.