Den internationella nyhetsmedieorganisationen INMA går in som partner i Ukranian Media Fund – en fond för stöttande och återuppbyggande av fria och oberoende medier i Ukraina, i spåren av det ryska anfallskriget mot landet. INMA kommer att erbjuda nyhetsmedieföretag nätbaserade utbildningar, webbseminarier och tillgång till organisationens globala medlemsnätverk.

Ukrainian Media Fund är grundat av de nordiska tidningsutgivarorganisationerna – inklusive Tidningsutgivarna, Bonnier News och polska Gazeta Wyborcza Foundation.

”För oss som engagerat oss i det här arbetet är det ett långsiktigt åtagande som hittills fokuserat på att förse ukrainska journalister och publicister med resurser i form av pengar och skydds- och arbetsutrustning”, säger Tidningsutgivarnas vd Johan Taubert. ”Men redan nu förbereds nästa fas där vi ska hjälpa till att bygga upp fria och oberoende medier i landet, så snart krigets akuta fas är över. I det arbetet är stödet från INMA mycket välkommet.”

”Att vi på så kort tid etablerat ett starkt samarbete mellan våra nordiska organisationer visar hur stort engagemang och stöd det finns för att hjälpa våra ukrainska kollegor som kämpar för att bedriva journalistik och informera medborgarna, allt medan deras land bombas. Med INMA:s hjälp ökar våra förutsättningar att växla upp arbetet ytterligare när ukrainska mediers finansiella, tekniska och redaktionella infrastruktur ska transformeras. Och det är avgörande för att säkerställa levnadsvillkoren för fri och oberoende journalistik i Ukraina”, säger Johan Taubert.

Ukrainian Media Fund har hittills samlat in över 8,5 miljoner kronor, som sedan genom tre välrespekterade ukrainska medieorganisationer slussas vidare till ett 50-tal lokala och regionala tidningar.

Läs mer om INMA här: inma.org
Läs mer om Ukrainian Media Fund här: uamediafund.com

 

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.