TU:s motsvarighet i Finland, Medialiitto (Medieförbundet), har lämnat ett skriftligt klagomål till EU-kommissionen rörande finska statens stöd till landets public servicebolag Yles textbaserade onlineinnehåll. Medialiitto menar att detta har för svag koppling till de publiceringar via ljud respektive rörlig bild, som krävs enligt bindande EU-bestämmelser.
Medialiitto pekar på en undersökning man beställt, som visar att textinnehållet i Yles textbaserade nyheter konkurrerar på samma marknad som landets tidningar.
Det här är en uppföljning av en liknande anmälan Medialiitto gjorde 2017, vilken ledde till att Kommissionens inledde en utredning och att finska staten ändrade den lag som reglerar public service. Det innebar en minskning av textbaserade nyheter, men ännu är omfattningen mycket stor. Enligt Yles egna uppgifter publicerar man årligen 70 000 artiklar – och Medialiitto menar att en stor del av dessa har svag koppling till ljud eller rörlig bild.
Yles stora mängd textnyheter på nätet försvagar de oberoende mediernas ställning och livskraft och kan i slutändan leda till allvarliga konsekvenser för mediemångfalden, skriver Medialiitto i ett pressmeddelande.
Tidningsutgivarna ser motsvarande problem med framför allt SVT:s stora mängd textbaserade nyheter på sin sajt och app. Trots att den svenska public service-kommittén slog fast att SVT, SR och UR ska ”producera, sända och tillhandahålla program som består av ljud eller rörlig bild” och inte ”ges ett multimedialt nyhetsuppdrag”, avstods det i utredningen från att tydligt definiera hur textbegränsningarna ska utformas. Därmed kan samma misstag som gjordes inför det nuvarande sändningstillståndet vara på väg att upprepas.
I vårt remissvar efterfrågar vi en reglering av textanvändning i de svenska public serviceföretagens digitala verksamheter. Fortsatt otydlighet riskerar annars att innebära att Sverige fortsätter att trotsa EU:s statsstödsregler om att inte påverka konkurrensen på oproportionerligt sätt, så som vi menar att SVT:s webbtidning gör i dag.