Det finns bara en person som är ansvarig för det som står i en tidning. Och det är dess ansvariga utgivare.

I Sverige har de allra flesta medier en ansvarig utgivare. Det är han eller hon som är juridiskt ansvarig för det som står i tidningen, på en nyhetssajt eller sänds i radio och tv. I slutändan är det alltså ansvarig utgivaren som bestämmer om redaktionen ska sätta ut namn på en misstänkt eller inte.

Det är också utgivaren som ansvarar för att tidningen utgår ifrån trovärdiga fakta och källor, och att våra nyheter är viktiga och relevanta. Det är utgivaren som bedömer om någon kommer att ta skada av det tidningen skriver. Om det skulle stå något i tidningen som förtalar en person eller är fel så är det utgivaren som kan bli dömd i domstol för det. Inte journalisten som skrivit artikeln eller tagit bilden.

Systemet med ansvarig utgivare betyder att det alltid finns någon som är ytterst ansvarig för innehållet. Att det finns någon som kan ställas till svars – och som tar ansvar.

Läs mer om TU:s arbete i tryck- och yttrandefrihetsfrågor här på vår sajt.

Vill du istället läsa mer om vad en ansvarig utgivare gör, regler och krav så finns mer information hos Patent- och registreringsverket samt Myndigheten för press, radio och tv.

 

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.