I dag är det 20 år sedan Dawit Isaak greps.

20 år utan åtal, rättegång och än mindre dom. 20 år utan besök från fru och barn, svenska diplomater eller journalister som följer fallet. 20 år utan allmänna val, ett oberoende rättssystem eller fri press i Eritrea.

Tidningsutgivarna (TU) står fortsatt bakom kravet på att den svenske medborgaren, journalisten och poeten Dawit Isaak omedelbart ska släppas. Och att det eritreanska folket ska få den tryck- och yttrandefrihet som deras konstitution faktiskt garanterar medborgarna i Eritrea.

TU är en av många publicistiska och humanitära organisationer som inte glömmer Dawit Isaak, eller den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai som hålls fängslad i Kina, och dessa dagar manifesterar många av våra medlemstidningar varför deras fall är så viktiga.

Genom åren har TU informerat, opinionsbildat och kampanjat för Dawit Isaaks sak. Här ska också påminnas om att den tidning som Dawit Isaak skrev i när han frihetsberövades 2001 stängdes av diktaturen i Asmara.

Som branschorganisation för svensk dagspress sedan 1899 kämpar TU hela tiden för fria mediers förutsättningar i Sverige, och då hade vi ändå grundlagsskydd i hela 133 år innan TU ens bildades. I Eritrea var den nya, bräckliga statsbildningen bara 10 år när regimen 2001, då omvärldens ögon riktades mot USA efter 9/11-attackerna, slog till mot publicister och oppositionspolitiker. Då var sådana ingrepp riktade mot röster utanför Eritreas regering inte ovanliga, kanske var det därför också förståeligt – om än naivt – att fallet Dawit Isaak inte omedelbart fick den uppmärksamhet som det förtjänade. I dag vet vi bättre: Sverige, mediebolag likväl som UD, borde reagerat tidigare och mer och den erfarenheten lär vi av.

I dag skriver många dagstidningar om Dawit Isaak. Som styrelseledamöter i Tidningsutgivarna tackar vi för det nu stora engagemanget för Dawit Isaak och hoppas att han snart får återförenas med sin familj och fortsätta sin gärning.

#FreeDawit

Styrelsen för Tidningsutgivarna:

Anna Careborg, chefredaktör, Svenska Dagbladet

Lotta Edling, publicistisk direktör, Bonnier News

Mats Ehnbom, vd, Norr Media

Anders Enström, chefredaktör, Barometern-OT

Anders Eriksson, vd, Bonnier News

Johan Hansson, vd, Stampen

Viveka Hedbjörk, chefredaktör, Hallandsposten

Lina Hedenström, vd, NTM

Fredric Karén, Senior Vice President Editorial Transformation, Schibsted

Thomas Mattsson, Senior Advisor, Bonnier News

Jimmie Näslund, vd, VK Media

Pia Rehnquist, publicistisk chef, Bonnier News Local

Lars Sjögren, vd, Skånska Dagbladet

Victoria Svanberg, ordförande, NWT Media

och

Johan Taubert, vd, TU – Medier i Sverige

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.