TU har i Sverige och genom sina internationella samarbetsorgan uppmärksammat de återkommande trakasserierna mot det fria ordet i Belarus.

Svårigheterna att i Belarus verka för oberoende journalistisk rapportering har eskalerat efter förra årets presidentval, vars resultat enligt flera bedömare var manipulerat. Journalister har utsatts för hot och våld, och många har fängslats. Landets riksåklagare vägrar utreda och inrikesministern har inte hörsammat ett öppet brev från 200 journalister som vädjat om ett stopp på övergreppen.

De begränsningar av det fria ordet som pågår mot såväl representanter för belarusiska som utländska medieföretag och organisationer är djupt oroade. Journalister måste kunna arbeta ostört då deras uppgift är att bevaka det som händer i samhället, och publicister måste kunna presentera resultatet utan risk för repressalier.

När en av Belarus regimstyrda domstolar nu olagligförklarat redaktionen för landets äldsta dagstidning Nasja Niva har situationen ”börjat närma sig Nordkoreas nivå”, enligt Andrei Bastunets, ordförande i Belarus oberoende journalistförbund.

TU upprepar sin tidigare uppmaning till Sveriges regering och det internationella samfundet att noga följa situationen för oberoende medier och agera via kanaler såsom EU och OSCE mot trakasserierna av journalister i Belarus.

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.