Utrikesminister Ann Linde, kulturminister Amanda Lind och Tidningsutgivarnas tf vd Thomas Mattsson var några av talarna under manifestationen för yttrandefrihet i Belarus. Trots regnet samlades pressfrihetsvänner och demokratiaktivister på Sergels torg i Stockholm. Här är Thomas Mattssons tal:

”Senaste gången jag stod här var vädret ungefär som i dag. Den gången stod jag med Frankrikes ambassadör, till minne av offren för terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo. Andra gånger, här på Sergels torg, har det handlat om kampen för den svenskeritreanske journalisten Dawit Isaak.

Ibland är det talibaner i Afghanistan, ibland är det knarkkarteller i Mexiko. Kampen för tryckyttrandefrihet behöver, tyvärr, föras hela tiden och överallt. Ibland också på närmare håll. Vi behöver inte söka oss till diktaturer, utan vi kan finna hoten mot det fria ordet också inom EU.

Ibland, under andra former – inte lika våldsamma, inte lika brutala, inte lika grymma – så handlar också kampen för tryck- och yttrandefrihet om vår situation här i Sverige. Då kanske om sekretesslagstiftning eller dålig respekt från myndighetsföreträdare gällande vår grundlagsskyddade offentlighetsprincip. Men den kampen, liksom kampen för journalistkollegor i andra länder, är lika värd att föra.

Jag som företrädare för Tidningsutgivarna – som är branschorganisation för svenska dagstidningar – och som ordförande för publicistorganisationen Utgivarna, har ju förmånen att verka i ett land där våra statsråd står här, med oss, och uttrycker förståelse och sympati för kollegor i Belarus. Det ska vi värna.

Den här platsen, Sergels torg, är väl också det närmaste vi kommer ett Speakers Corner? Den är kanske inte lika vacker som Hyde Park i London, och vädret känns inte heller så inbjudande, men det jag tror att det ändå har ett stort värde att vi står här.

Vi har hört flera tidigare talare vittna om att de som utsätts för förtryck, de som sitter i fängelse, de som trakasseras och förhindras att verka, de känner stödet från oss. Jag tror att om någon av oss utsattes för samma sak som dem, då skulle vi uppskatta om folk hade möjlighet att stå på ett torg i Minsk och minnas oss.

Jag hoppas att vi inte behöver samlas här med ojämna mellanrum, men befarar att vi behöver det. Stort tack till alla er som kommit hit och hoppas att jag inte behöver se er igen under de här förhållandena!”

Thomas Mattssons tal på Sergels torg, söndagen den 8 augusti 

Pin It on Pinterest

Dela artikeln?

Tryck på valfri social media för att dela, eller skriv ut med den gröna knappen.